A Szent István Terv talán ilyen kis mozaik kockákból állhatna össze...

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_szent_istvan5.jpgKedves Testvérek!

http://www.magnificat.ro/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=5584:szent-laszlo-hiteles-csontereklyeje-erdelyben&catid=59:csaba-testvlevelei&Itemid=246

Amint tudjátok, és a fenti csatolt anyagból is láthatjátok, meghívtuk Szent Lászlót Erdélybe. Hiteles csont ereklyéjét március végén és április elején elhozzuk Erdélybe. Mi nem véres kardot, hanem Erdély védőszentjét szeretnénk körbehordozni szülőföldünkön. Ősszetartozásunkat, a jövőbe vetett hitünket szeretnénk elmélyíteni, most, hogy lehetöség nyilt népünk békés egyesítésére a kettős állampolgárságunk elnyerésével.

 

 

Szent László Erdély védöszentje... az ö tiszta nemes lovagiassága azt hiszem, hogy gyermekeinknek, de mindannyiunknak eszményképet, példaképet jelenthetne... A feladatok elöl nem megfutni, hanem még egy gyönge teremtésben is szövetségest keresve legyőzni a szorongató nehézségeket. Mind édesapa is példaképünk lehet, hisz lánya Piroska, az egyház szentje... Milyen jó lenne, ha gyermekeinket az életszentség útján tudnánk elindítani!! Úgy gondolom, hogy tudatosítanunk kell, hogy nekünk erdélyi magyaroknak egy ilyen csodálatos védőszentünk van!
A szép gondolatot tovább szöttük! Jó lenne mindenütt, elültetni legalább egy tölgyfát most tavasszal, mikor körbe járunk a Szent László Ereklyével.... A gyerekek a fa gondozásával, ápolásával ébren tarthatnák a Szent László lelkületét magukban. A gyenge csemete megvédésével, felnövelésével jeleznénk, hogy mi magunkban is kibontakozó erényeket értékeket ápolni, védeni kell.  Persze lehetne egy Szent László ligetecskét is kialakítani, ahol hely is, meg lelkesedés is van... Milyen jó lenne, ha Nagyszalontán, Szovátán, Torockon, Csíksomlyón, Szárhegyen, Gyimesben, itt- ott, - hol erre lehetőség és igény is van -  egy- egy szép kis tölgyes lenne 10-15 év múlva. Az, hogy békés, nyugodt imával, kitartással elérhettük, hogy a határaink átjárhatóvá váltak, és mi magunk is, itthon Erdélyben teljes jogú Magyar és Román állampolgárok lehetünk óriási dolog! Állítsunk ennek emléket! Hagyjunk nyomot a világban, életadó szép nyomot!!
Szeretettel kérlek gondoljátok tovább ezt az ötletet, találjátok ki, hogy hova lehetne ültetni, esetleg előre a gödröt is meglehet ásni, még egy kis trágyát is lehet előkészíteni, és akkor a mise végén a faültetés zárhatná a szép programot. Úgy néz ki, hogy még facsemetéket is tudnánk e célra beszerezni...
Sajnos az idén csak 17 állomás fér bele ebbe a Szent László útba, de szerintem akár ott is ahova nem jutunk el, lehetne ültetni fát, fákat. Ezzel is jelezve az összetartozásunkat, és a reményünket, mert ki tölgyet ültet az hiszi, hogy majd a gyermekei, unokái fognak annak árnyékában ülni, és megemlékezni azokról, kik kézenfogták őket és elindították az életük útján!!!
Igen én hiszek az életben, hiszek a megmaradásunkban, hiszem, hogy Szent László a  Szeretet Istenének a nevében, gyengeségünk, kicsinységünk ellenére is megtud védeni bennünket a bajban, és tovább is tud vezetni mindannyiunkat békében, kiknek itt e szép Kárpát medencében élni adatott.
Ebben a hitben ölellek benneteket és biztatlak, hogy gondoljátok tovább javaslatunkat.
Csaba t.