20 éves az Erdélyi Cserkészmozgalom!

Nyomtatás

1838965.jpgSzaporodjatok, sokasodjatok és hajtsátok uralmatok alá a földet!

A mennyei atya ezt a csodálatos, örök érvényű parancsot adta az emberiségnek, még a bűnbeesés előtt. Húsz évvel ezelőtt, az első cserkészcsapatok megalakulásakor, itt Erdélyben bennünket is ez a csodálatosan szép isteni parancs vezetett. Hihetetlen lendülettel, optimizmussal, bizalommal álltunk neki, hogy becserkésszük és belakjuk a diktatúra után, frissen született új lehetőségekkel telt világunkat. Számomra, kit még az 1989-es változások előtt szenteltek pappá, hihetetlen nagy dolgot jelentett, hogy nyíltan beszélgethetünk, álmodozhatunk, és akár a város központjában is bátran akadályversenyt szervezhetünk. Jó volt megszólítani vidáman vadidegen embereket, és kacagva elindulni a természetben egy hátizsákkal, hálózsákkal, néhány fej hagymával, egy  tábla szalonnával, és a páratlan mennyiségű jókedvvel, pajkos kacagással belakni a tájat, a teret, és észrevétlenül felnőni benne.
1993-ban Déván szerveztünk szegény gyerekeknek egy tábort. Nagyon jól sikerült, a vidám együttlétnek sehogy sem akart vége lenni. Az egyik kis lurkó örömmel kérdezte: miért nem csinálunk egy éves tábort? Nagyot kacagtunk a gyerekes kérdésen, de aztán nekiálltunk és szépen, vidáman megcsináltuk. Sokszor mondtam, hogy mi, azóta is folyamatosan táborozunk. Az idén 2200 gyerekkel készülünk a tanévzárásra, a mi sajátos táborzárasunkra, de csak azért, hogy a nyári vakációban elölről kezdjük a vége nincs táborainkat.
Természetesen, hogy a dél-erdélyi szórványban nem hiányzott nekünk a gond, a baj, és hogy senkit ne irritáljunk, ezért a turkálóban kapott mindennapi ruhánk lett a cserkészruha. A cserkészpróba, a pergő tanévek hozta nehézségek megoldására lett. Zászlónk a boldogságos Szűzanyánk, és a tábor területét elneveztük Mária földjének. Sok minden változott, de az alapcélunk ugyanaz: szaporodni és sokasodni, és uralni azt a puszta létet, mit Isten szeretetből ajándékként számunkra adott!
Ezekkel a gondolatokkal kívánok jó munkát minden hajdani cserkésztársamnak!
Légy résen!
Csaba testvér