Megemlékezés a 350 évvel ezelőtti tatárdúlásról és az ezt követő ujjáépítésről

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_1514825.jpgA csíkszeredai Agora Alapítvány, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Role zenekar október 21-én és 22-én kiemelkedő rendezvénnyel szeretnének megemlékezni szűkebb hazánk, Csíkszereda/Csíksomlyó egyik legdrámaibb, legszomorúbb, ugyanakkor legpéldamutatóbb eseménysorozatára. 350 évvel ezelőtt, 1661 október 21-én Csíksomlyót és Csíkszeredát porig zúzta a tatár. Mégis itt vagyunk: élünk, alkotunk, létezünk, mert őseink nem torpantak meg egy percre sem, tudván, hogy nekünk itt élnünk kell.

Az egyszerű székely ember csodálatos talpraálló, regenerálódó képességének szeretnénk adózni egy rendezvénysorozattal, amelyben emléket állítanánk a nagy pusztulás áldozatainak, de mindenekelőtt az újjáépítőknek, akik képesek voltak a porból és hamuból egy új, szebb világot építeni.
A rendezvénysorozat programja:
Október 21 – a gyász napja
18:00 – Szentmise Szabolcs testvérrel az erőszakos események áldozataiért a csíksomlyói kegytemplomban.
Október 22 – az újrakezdés napja
A tragédia után hittel talpra álló, a hatalmas veszteségekből újrakezdő emberektől tanulni akarva, szombaton „faültető lelki napot" tartunk Csíksomlyón, a Szent István ház udvarán lévő Mária kertben.
8:00 – elmélkedés, faültetés, ebédszünet, a munkálatok befejezése
18:00 – szentmise Böjte Csaba atyával és a ROLE zenekarral a csíksomlyói kegytemplomban, amelyet lezár a zenekar Mária dalokból álló műsora
Az újjáépítéshez emberfeletti erőre, élniakarásra volt szükség, hiszen a környék lakosságát majdnem teljesen elpusztították. Az erőgyűjtésben, a lelkierő megtalálásában segítette őseinket a hitük a csíksomlyói Szűz Máriában. Ezért esett a döntésünk a rendezvénysorozatot záró megemlékező koncert fő témájaként a régi Mária-énekek, hagyományok felelevenítésére. Igazából ezek messze túlmutatnak a tatárdúláson, hiszen Csíksomlyó híres búcsújáró hely, ahol a templom is Mária-szobráról vált világhírűvé, amely egyes források szerint a földkerekség legnagyobb kegyszobra. A csíki és környékbeli emberek a rengeteg csapás után, amelyet a történelem, vagy a természet mért rájuk, Somlyó hegyén találtak vigaszt, és a csíksomlyói Szűz Máriában való hitből merítettek erőt, hiszen Mária adott és ad ma is reménységet a székelyeknek, csángóknak.
A Role zenekar megemlékező műsorában az archaikus szövegek, a modern hangszerelés, az ősi dallamok, a nemes gondolatok, különös ötvözetének lehetünk majd fül és szemtanúi, így törekedvén a fő célra: megismertetni és a fiatalok számára is közkedveltté tenni hagyományainkat, erdélyi magyar kultúránk, történelmünk néhány – lassan feledésbe merülő -, de felmérhetetlenül értékes, példamutató töredékét.
Szeretettel várunk mindenkit a csíki medencéből, vagy távolabbról is, a szomorú megemlékezésre, egy-egy facsemetével, vagy annak árával.
Istenben bízva,
Csaba testvér