2017. január 18. – Szerda

Nyomtatás
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_12742766_685170654958135_1241437361219336694_n.jpg2017. január 18. – Szerda, Árpád-házi Szent Margit
Gondolom mind a tíz szűz szépen csinosan fel volt öltözve, arról sem szól a szentírás, hogy kinek milyen a magánélete, képzettsége! Jézus egyetlen szempont alapján engedi magához közel, illetve taszítja el a szentírásban szereplő szüzeket: képesek-e a rájuk bízott feladatot szépen, szentül elvégezni?! Az ő dolguk az volt, hogy égő mécsessel fogadják a Vőlegényt! Senkit nem érdekel az, hogy miért aludtak el ők, vagy a lámpáik, azt sem kérdezik, hogy milyen gondolataik vannak, hogy az ő lelkiviláguk, gyermekkoruk mennyire van megterhelve! Az ítélet, a nagyon kemény ítélet arról szól, hogy elvégezték-e a rájuk bízott munkát vagy nem?! 
Jézus szavait ha figyelmesen olvassuk nagyon megdöbbenhetünk. Öt nem érdekli a terméketlen fügefa magánélete, az sem érdekli, hogy miért nincs gyümölcs a fán, hogy a kora tavaszi, vagy a nyári fagyok pusztították el a termést... Nem, mindez nem érdekli Jézust, a terméketlen fát megátkozza és az kiszárad!! Jézus világosan megmondja: "azt akarom, hogy gyümölcsöt teremjetek, maradandó gyümölcsöt!" 
Ez a mai szentírási rész nekem azt mondja, hogy hagyjam abba a sebeim nyalogatását, a kelet európai soványka körülmények feletti lamentációt és minden erőmmel álljak neki annak a feladatnak, amit a jó Isten rám bízott! Ne másokkal foglalkozzunk, hanem csak azzal, hogy ma mit kell nekem személyesen megtegyek Isten dicsőségéért, népem, az emberiség javára!! 
Szeretettel, 
Csaba t. 
Abban az időben Jézus a  következő példabeszédet mondta tanítványainak:  A mennyek országa  olyan, mint  az a  tíz szűz,  akik vették  lámpáikat,  és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak.  A balgák fogták  a lámpásukat,  de  olajat nem  vittek magukkal;  az  okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s  ők mind elálmosodtak  és  elaludtak.  Az éjszaka  közepén  egyszerre  kiáltás hangzott: „Íme,  a vőlegény!  Menjetek eléje!”  Erre a  szüzek  mindnyájan fölébredtek és  felszították lámpásaikat.  A  balgák kérték  az  okosakat:
„Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!” Az okosak  ezt válaszolták: „Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen.  Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és  vegyetek magatoknak!” Míg azok  vásárolni mentek, megérkezett a  vőlegény, és  akik készen voltak,  bementek vele  a menyegzőre; az ajtó pedig  bezárult. Később megérkezett  a többi szűz  is. Így szóltak:  „Uram,  Uram!  Nyiss  ajtót nekünk!” De  ő  így  válaszolt:
„Bizony, mondom nektek,  nem ismerlek titeket!”  Virrasszatok tehát,  mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!
Mt 25,1-13