2017. március 5. – Nagyböjt 1. vasárnapja

Nyomtatás
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_IMG_9593_2.JPGFogyasztás, hatalom, birtoklás! A gonosz lélek ma is ugyanazokkal a cselekkel szedi az áldozatait! Fogyassz, habzsolj, tégy csodát saját magadért, mond a köveknek, hogy váljanak kenyérré! Ha ez nem válna be, ott a másik kísértés! Dobd le magad fényes nappal a templom tetejéről, az emberek csodálnak, te leszel a király, hatalmad lesz, uralkodhatsz társaidon! Nem csak a fogyasztás és a hatalomvágy van ott minden emberben, hanem a birtoklás vágya is!  Megengedheted magadnak, vedd el, vidd haza, a tied lesz!
Krisztus ellene mond a csábításoknak! A táplálkozásban megvan bennem a szent mértékletesség, a ruházkodásban, otthonom berendezésében a reális igényem, vagy a mohóság vezet? Társaimmal való viszonyomban a szolgáló szeretet, vagy a másik lehengerlő, letaposó hatalom utáni vágyé a döntés? 
Nagyböjtben tudatos döntéssel a finom, drága ételek helyett forduljak az egyszerű, egészséges, tiszta táplálékok felé! Holmijaim közül mindaz mi fölösleges, nagylelkű döntéssel adjam oda azoknak, kiknek szüksége van rá! E szent negyven nap alatt, ha hatalmamban is áll, hogy másoknak utasításokat adjak, helyette próbáljam meg a krisztusi szolgáló szeretet által mozgatni a ránk bízottakat! 
Elcsendesedve vegyem észre, hogy hol és mivel támad a gonosz, hogy akarja az én, a családom vesztét okozni!
Szeretettel,
Csaba t. 
Abban  az  időben:  A  Lélek  a  pusztába  vitte  Jézust,  hogy  a   sátán megkísértse.
Negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Odalépett hozzá  a kísértő és  így  szólt: „Ha  Isten  Fia vagy,  mondd,  hogy ezek  a  kövek változzanak kenyérré!” Jézus ezt felelte: „Írva van: Nemcsak kenyérrel  él az ember, hanem mindazon igével, mely Isten szájából származik.”
Ezután a  szent  városba  vitte  őt  a  sátán,  és  a  templom  oromzatára állította. Így szólt: „Ha Isten Fia vagy, vesd le magad! Hiszen írva  van:
Angyalainak megparancsolta: A tenyerükön  hordozzanak téged, hogy kőbe  ne üsd a lábadat!”  Jézus ezt  válaszolta: „De az  is írva  van: Ne  kísértsd Uradat, Istenedet!”
Végül egy igen  magas hegyre  vitte őt a  sátán. Megmutatta  neki a  világ valamennyi országát és azok gazdagságát. Azután így szólt: „Ezt mind neked adom, ha  leborulsz  és  imádsz  engem!”  Ekkor  Jézus  azt  mondta  neki:
„Takarodj, sátán! Mert  írva van:  Uradat, Istenedet imádd,  és csak  neki szolgálj!”
Erre otthagyta őt a sátán, és íme, angyalok jöttek és szolgáltak neki.
Mt 4,1-11