2019. augusztus 12. – Hétfő

Nyomtatás
b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_68402948_2977161178992211_4579778117974884352_n.jpgJézus mit szól az emberek által alkotott szabályokhoz, törvényekhez? A mai evangélium világosan útat mutat. Szent Pétert, a halászt arra kéri, hogy térjen vissza mesterségéhez, dolgozzon, fogjon halat, s Ő apostola munkájára áldását adja, hogy így eleget tudjanak tenni a közösség elvárásainak, mondhatnánk úgy, állampolgári kötelességüket teljesítik, adót fizetnek. Úgy gondolom, itt nem a részletekben kell elakadni, hanem a lényeget kell meglátni. Isten azt akarja, hogy azt amihez értünk, amit szeretünk, azt a munkát végezzük. Természeten kérhetjük, remélhetjük Isten áldását erőfeszítésünkre, mindennapi munkánkra, de hasznot, a verejtékes munkánk gyümölcsét jó testvérekként, alázattal meg kell osztanunk azzal a közösséggel mely befogadott, a társadalommal, mely segítő szeretettel van irántunk. 
Nemrég az egyik nagyra nőtt fiam, amikor vállalkozásról és a munkája után  való adózásról beszéltünk, megkérdezte, hogy a verejtékesen keresett pénzének egy részét ő miért kellene odaadja ezer idegeneknek? Persze ő mondott egyebeket is amit én itt most nem akarok megosztani a kedves olvasókkal. Csak annyit mondtam, hogy azok az ezer idegenek nemcsak korházba vittek, hanem édesanyádnak segítségére voltak, hogy téged megszüljön, kezelésben részesítettek és teszik ezt azóta is mikor szükséges, azért, hogy te ép, egészséges legyél. Ugyanilyen vad idegen emberek fogadtak téged óvodába, iskolába, hogy türelmesen neveljenek, tanítsanak, oktassanak. Az úton amin jársz, ahogy este hazafelé bandukolsz, fölötted a közvilágítást és sorolhatnám tovább, mind-mind idegen emberek adták, adják! Az orvosok, a tanárok, a közúti hídakat tervező mérnökök, építő munkások így már nem is idegen emberek, hanem a mi nagy családunk tagjai. Ezt a nagy családot országnak nevezik, mert őseink - valamikor nagyon jól - úgy döntöttek, hogy együtt, közösen jobb, mint külön-külön. Együtt jobban meg tudjuk védeni önmagunkat, együtt nagyobb biztonságban, békében élhetünk, mint külön-külön kisebb törzsekben. Nagy családunkban, az országban amelyben élünk s mely az Európai Unió tagja, sokkal jobb élni, mind egymástól elszigetelt, egymásra ellenségesen néző, törvények által nem szabályozott csoportokban, falkákban. Ezeket a bennünket fenn tartó strukturákat nekünk tisztelnünk kell, a közösségnek nemcsak haszonélvezői, hanem adóterhekkel fenntartó, törvénytisztelő állampolgárai kell legyünk.
Szeretettel, 
Csaba testvér
Kép: Popa Simona és a nagyszalontai gyerekeink! Simona a  Nagycsaládunk, ennek az Országnak az Olimpiai Vívó Bajnoka! Az ő, de a többi sportoló eredményeiben is benne van az adó amit fizetünk.
Evangélium
Galileai útjuk során Jézus ezt mondta tanítványainak: „Az Emberfiát az emberek kezébe fogják adni. Megölik őt, de harmadnapra feltámad.” Erre a tanítványok igen elszomorodtak. Amikor Kafarnaumba érkeztek, az adószedők Péterhez fordultak, és megkérdezték: „A ti Mesteretek nem fizet templomadót?” – „De igen” – felelte. Amikor belépett a házba, Jézus megelőzte őt kérdésével: „Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitől szednek vámot vagy adót, fiaiktól vagy az idegenektől?” „Az idegenektől” – felelte Péter. Erre Jézus így szólt: „A fiak tehát mentesek. De hogy meg ne botránkoztassuk őket, menj ki a tóra, vess horgot, és az első halat, amelyik ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját: találsz benne egy pénzdarabot. Vedd ki és add oda nekik értem és érted!”  
Mt 17,22-27