2019. szeptember 21. – Szombat

Nyomtatás
b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_70238501_1562798990528626_8439231229034758144_o.jpgSzent Máté apostol és evangélista
A mai evangéliumot olvasva, sokfelé elindulhatnak a gondolataink! Beszélhetnénk a lépten nyomon késként belénk vágó megszólásokról, rágalmakról, ítélkezésekről melyek oly gyakran visszafogják szárnyalásunkat! Írhatnék a búvópatakként újból és újból felbukkanó, másokat kiírtani akaró fasizmusról, a köztünk lopakodó, egyeseket eleve bukásra ítélő predesztinációról, mely az embereket a származásuk, neveltetésük vagy génjeik alapján örökre elítéli! Sok irányba el lehetne indulni, de én csak Jézus Krisztusnak az emberekbe vetett bizalmáról szeretnék szólni!
Jézus Krisztus hisz az emberben, mer odamenni egy vámoshoz, az akkori kor erkölcsi leprásához, megszólítja, párbeszédet kezd vele, elkíséri otthonába előítélet nélkül és meghívja apostolának! Sokat zarándokolhattak együtt, Máté sokszor megfordulhatott Mária házában is, mert ő az aki a legtöbb részletet megőrzi az evangéliumban Jézus gyermekkoráról, magánéletéről. Máté, a bűnös vámos, Jézus mellett szentté vált! Az én dolgom nem az, hogy megítéljem az embertársamat, a világot, hanem az, hogy Jézus példájára megszenteljem testvéremet! Jézus tudta, hogy mi lakik az ember szívében és Ő mégis hiszi, hogy mindnyájan  a mennyei Atya példájára szentekké válhatunk! Nem csak hiszi, hanem bátor, cselekvő szeretettel lelkesít, segíti barátait szentté válni! Hivatásunk nem az ítélkezés, hanem a gyógyítás, mi nem bírók, hanem orvosok vagyunk! Életem célja nem a sebek, bűnök számbavétele, kipelengérezése, hanem testvérem istengyermeki szabadságra való elvezetése, az elesett ember felszabadítása!
Rossz emberből lehet-e jó ember? Igen, lehet, de ne látszat korrektségre törekedjünk, gyarlóságokat, bűnöket dédelgetve, egymást hangosan megszólva ne ítélkezzünk, hanem lépjünk rá Jézus Krisztus számunkra is járható útjára, a bizalom, a szeretet útjára!
Szeretettel, 
Csaba t. 
Kép: Szalontai gyerekeink Szent Ferenc életét adják elő.
Evangélium
Abban az időben amint Jézus továbbhaladt, látott egy Máté nevű embert a vámasztalnál ülni. Így szólt hozzá: „Kövess engem!” Az felállt és követte őt. Később, amikor Jézus az ő házában vendégeskedett, eljött sok vámos és bűnös, és helyet foglaltak az asztalnál Jézussal és tanítványaival együtt. Meglátták ezt a farizeusok és megkérdezték tanítványait: „Miért eszik a ti Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?” Jézus meghallotta ezt, és így válaszolt: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek csak, és tanuljátok meg, mit jelent ez: „Irgalmasságot várok és nem áldozatot.” Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.”  
Mt 9,9-13