2019. november 1. – Péntek, Mindenszentek

Nyomtatás
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_fullsizeoutput_ba4.jpegJézus Krisztus nem akarja kiölni belőlünk a boldogság utáni vágyakat, nem azt mondja, hogy adjuk fel emberségünket, álmainkat, céljainkat, hanem megmutatja az irányt a kiteljesedésre, az emberhez méltó életre, az igazi a boldogságra. 
A nyolc boldogságról szóló tanítás egy járható ösvény a szakadékok fölött! Úgy képzelem el az életet, mint a repülést! Az aeorodinamika törvényei nem gúzsba kötik a repülés utáni vágyainkat, hanem megmutatják azt az utat, módot, ahogy az ember az égbe emelkedhet. Igen, az ember repülhet ha ezek a törvények alapján építi meg a maga repülőgépét. De ha ezektől a törvényektől eltér, akkor csúfos kudarcra ítélve összetöri magát. 
Jézus Krisztus nem azt mondja, hogy ne akarjunk nagyok lenni, fontosak, családjainkban, közösségeinkben hasznossá válva ember katedrálisokká nőni, hanem azt mondja: ha valóban nagy akarsz lenni, legyél mindenkinek a szolgája. 
Mindenszentek napján, a boldogok, a szentek hatalmas sorát szemlélve, töltsön el a remény, az öröm, amiért ilyen sokan célba értek. Több ezeren férfinak és nőnek, gyermeknek és idősnek, a föld szinte minden nemzetének tagjai közül nagyon sok embernek sikerült boldoggá, szentté válni. Nem lehetetlen ezen a földön elérni a boldogságot, azt a harmóniát mely Istennel, embertársainkkal és a teremtett világgal békés, örömteli együttélést jelent. 
Szentjeink segítségét kérve, 
Csaba t. 
Kép: Szent Ferenc három rendet alapított, egyet a férfiaknak, egyet a nőknek és külön a világban élőknek, a világi rendet. 
Evangélium
Abban az időben: Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket: 
„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. 
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek. 
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. 
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek. 
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak. 
Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent. 
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni. 
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa. 
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. 
Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben!”  
Mt 5,1-12a