2019. november 3. – Évközi 31. vasárnap

Nyomtatás
b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_fullsizeoutput_114.jpegJézus nem hívja, nem viszi magával Zakeust! Nem szervezi újra az ő életét, családját, mindennapjait! Gondolom másnap a vámos újból ott ül a vám asztalánál, végzi a dolgát, csendesen, nyugodtan, becsülettel! Istennel találkozni nem föltétlenül azt jelenti, hogy minden megváltozik körülötted, hanem nagyon sokszor csak annyit jelent, hogy te magad változol meg, és azt a munkát amit eddig is végeztél, ott ahol eddig is éltél, végzed tovább, de most már tisztán, szépen, becsülettel! A megvilágosodásnak, a megtérésnek elsősorban ott bent, a lelkünk mélyén kell megtörténnie, azért, hogy "üdvösség köszöntsön a mi házunkba"! 
Sokan kérdik, hogy mit kellene megváltoztatni e világban, milyen gazdasági, politikai, társadalmi reformokra van szükség?! Úgy gondolom, hogy nagyon sokszor semmit nem kellene megváltoztatnunk a világban, csak mi magunk kellene megváltozzunk! Jézus, nem az adózási szokásokkal, a római állami hatalommal vagy a fennálló gazdasági, társadalmi, politikai rendszerrel foglalkozik, hanem a bűnnel, mi eltorzítja a világunkat! Több mint hatezer gyereket fogadtunk be, de egyet sem az árvíz vagy a földrengés sodort hozzánk, a gyermekek szüleit nem a politikai rendszerek tették kiszolgáltatott helyzetbe, nem háborúk, nemzeti, vallási konfliktusok sodorták az utcára, hanem szinte 100%-ban az ők saját rossz döntéseik! A bűn zsoldja a halál! Ha visszatérnénk az Isten adta tízparancsolathoz és azokat lelkiismeretesen betartanánk, kiürülnének nem csak a börtönök, de a gyermekvédelmi otthonok, és részben még a kórházak is! 
Jézus szerette Zakeust, elment a házába, vele vacsorázott, nála szállt meg, és ezzel nemcsak elgondolkoztatta, hanem jobb emberré tette! A szeretet szeretetet szül, a jóság a jóságnak a szülőanyja, az irgalom irgalmassá tesz mindannyiunkat, Jézus életszentsége beragyogja mindazokat, kik vele találkoznak! Aztán az, aki rálép a szeretet útjára, annak üdvösség, béke, boldogság, jólét köszön, költözik a házába, munkahelyére, abba a városba, országba ahol ő él! Én ebben a belülről jövő változásban hiszek, az új világ mindenek előtt a mi lelkünkben kell megszülessen, aztán ahogy a kitárt ablakon keresztül a friss levegő beárad, ugyanúgy Isten szeretetére megnyílt lelkünk ablakán keresztül a fény, a friss élet Családjainkat, munkahelyeinket, a világot is átalakítja!
Fogadjuk be bizalommal otthonunkba a Megváltónkat! 
Szeretettel, 
Csaba t.
Kép: Pál Éva családja
Evangélium
Abban az időben: Jézus Jerikó városán haladt át. Élt ott egy Zakeus nevű gazdag ember, aki a vámosok feje volt. Szerette volna látni és megismerni Jézust, de a tömeg miatt nem láthatta, mert alacsony termetű volt. Így hát előrefutott, felmászott egy vad fügefára, hogy láthassa, mert arra kellett elhaladnia. 
Amikor Jézus odaért, felnézett, és megszólította: „Zakeus, gyere le gyorsan, mert ma a te házadban kell megszállnom.” Erre ő sietve lejött, és örömmel fogadta Jézust. Akik ezt látták, méltatlankodva megjegyezték: Bűnös embernél száll meg. Zakeus azonban odaállt az Úr elé, és így szólt: „Nézd, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megkárosítottam, négyannyit adok helyette.” 
Jézus ezt felelte neki: „Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám fia. Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és üdvözítse, ami elveszett.”  
Lk 19,1-10