Szent Ferenc Alapítvány Gyermekvédelmi Tevékenysége a 2010- 2011- es tanévben

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Devai-nagycsaladunk/viewsize/p4245709.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Devai-nagycsaladunk/viewsize/p4245709.jpg

ImageIsten kegyelméből elkezdődött a 2010-2011-es tanév, a Szent Ferenc Alapítvány 18-ik tanéve. Hajdani bátortalan kezdeményezésünk nemcsak nagykorúvá vált az évek során, de a kezdetekkor elképzelhetetlenül naggyá, népesé is vált a családunk. Jelenleg 61 helységben, 2138 gyereket gondozunk.

Tevékenységünk Erdélyben három egyházmegye területére korlátozódik.  Magyarországon is van egy szerény próbálkozásunk, Budapest mellett, Csobánkán működik egy bentlakó otthonunk.
Gyulafehérvári Főegyházmegye:
Déva: Az alapítvány központja továbbra is Déva, hisz itt van a központi iroda, a könyvelőség, vezetőség. Jelenleg a dévai ház vezetője Palkó Cecilia (tel.0753051727; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), ki a könyvelési gondok átvállalásához próbálja felnevelni lányát, Palkó Noémit. Házunkban 19 szociális család működik 186 gyerekkel. A vakáció végére sikerült szépen felújítani 1o fürdőszobát és kibővíteni, felszerelni az ebédlőt. Mivel nagyon sok nagyra nőtt fiatal van ebben a házban, úgy gondolom, hogy a nevelők és a házban dolgozó munkatársaim nagyon komolyan kell vegyék a feladataikat ahhoz, hogy továbbra is nagycsaládunk lelki központja legyen.
Szászváros: Az idén ünnepelte fennállásának 1o-ik évfordulóját a Szent Erzsébet bentlakó és napközi központ. Jelenleg az öt szociális családban 42  óvodás és I-IV osztályos gyermek van, és a két napközis csoportban 25 gyerek jár nap mint nap. A házat továbbra is Menyhárt Ernő (tel.0740679937; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vezeti a kedves feleségével. E ház legidősebb tagja a kedves Antal atya, az ő személyes jelenléte mindennapi életünkben óriási értéket jelent mindnyájunknak.
Petrozsény: Jézus Szentséges Szívéről elnevezett otthonunk is betöltötte az 5-dik évét, amelyért Varga Rezső plébános úrral a napokban adtunk hálát. A házban  nyolc szociális családban, 99 bentlakó óvodás és I-VIII osztályos gyerek kapott elhelyezést. Intézetünket 65 napközis gyerek látogatja, nekik, akár csak a többi napköziben, az iskola után ebédet adunk, majd segítünk megtanulni a másnapi leckét. Persze szeretnénk ha minden napba egy kevés jókedvű, vidám játék is beleférne. Ács Évának (tel:0753051721; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)  a ház vezetőjének a kérésére, - ki közbe a helybeli magyar iskolánál is megbízást kapott, - segítségként  Kádár Silviát kineveztük a petrozsényi házba aligazgatónak.
Gyulafehérvár: A gyulafehérvári kollégáink kitartó, eredményes munkáját látva, a Főegyházmegye a Majláth Gusztáv Károly Líceum tőszomszédságában lévő, használaton kívüli épületet átengedte az alapítványnak. A nyár folyamán a munkálatok elkezdődtek, és reméljük közelebbről ünnepélyesen felszentelhetjük a két szociális családot, konyhát és ebédlőt befogadó épületet. Jelenleg a lenti régi házban, három családban 28 gyerek van Bőjte László (tel: 0746015530; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) házvezető és három kollégája felügyelete alatt.
Torockó: A csodálatos szép vidéken fekvő házunk, lassan feszegeti korlátait és újból és újból új gyerekeket fogad be. Karczagi Iringó (tel: 0751286648; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) a ház vezetője, három kollégájával jelenleg 30 bentlakó gyereket gondoz. Nevelő munkájukban segít a sinfalvi plébános, ki felvállalta e szép család lelki gondozását, és hetente eljár a Kis Szent Teréz tiszteletére szentelt kápolnánkba misézni, hittanórát tartani. Isten fizesse jóságát!  Az idén befejezett ház mögötti bővítés itt is nagyon sokat segít. Támogatóinknak Isten fizesse a jóságát.
Kolozsvár: A 2010-es tanévben Mathe Mária Magdolna (tel: 0749221629; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vezetésével újból beindul a fiú és lánykollégium. A lányok egy új mosókonyhát, vizes blokkot és kamarát kaptak, a fiúknál is megpróbáljuk szebbé tenni az otthont. A fiúknál felkértük Kovács Zsoltot, harmad éves egyetemistát, hogy segítsen mindenben Magdolnának, hogy  a fiúk háza is szép, otthonos legyen.
Szováta: A szovátai házunk tovább bővül. Elől a Szent Józsefről elnevezett otthonban, kilenc szociális családban 84 gyerek talált bentlakásra, hátul, a Szűzanya tiszteletére szentelt új házban, Lengyel János (tel:0753026564; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) felügyelete alatt 31 IX-XII-es fiatal nevelkedik. A megépült gazdasági épület és fásszín után, szeretnénk rendezni az udvart és egy futball pályát és színpadot építeni. Szeretnénk itt elhelyezni a 15 állomásból álló élet útját, hogy az ide zarándokló, gyógyulást kereső fiatal pároknak segítsünk az elcsendesedésben, imádkozásban.
Maros megyében, Dózsa György községben felépült és beindult az Isteni Irgalom háza, melyet Bajkó Évan (tel.0744168432) vezet két kedves kollégájával. Jelenleg a szervezés alatti háznak 15 gyereke van. A ház felszerelése, beüzemelése szépen halad, biztosra veszem, hogy Isten irántunk való Irgalmának látható jele lesz ez a ház.
Gyergyószárhegy: A gyergyói medencében, Szárhegyen két otthonban öt szociális család működik 51 bentlakó gyerekkel, Kájoni János hajdani ferences szerzetes szellemében, Csergő Hajnalka (tel: 0740534738; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vezetése alatt. A tavaly beindult tatárdombi otthonunk beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. A szárhegyi napközi otthonban a bentlakókon kívül még 22 gyerek jár. A szárhegyi ház mellett indítottuk be a tatárdombi lovas tábort, melyet László Pali hajdani diákunk vezet nagy lelkesedéssel, hozzáértéssel. E lovarda izgalmas szolgáltatásait nemcsak a mi gyerekeink vehetik igénybe.
Csíksomlyó: Az épület második szárnyát is beindítottuk, így külön szárnyon lakhatnak a fiúk és a lányok. Négy nevelő felügyelete alatt 62 fiatal lakik, innen járnak Csíkszeredába különféle iskolákba. A napokban a ház vezetője -Balázs Melinda Zsóka (tel: 0758015078; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), egy kislánynak adott életet, szeretettel imádkozzunk érette. Sütő Mónika, Déváról áthelyezett nevelőnk segít a ház felelős vezetésében. Az idén ősszel sikerült felújítani az épület frontján a kerítést és egy szép díszbejáratot kialakítani, ahol elhelyeztük e ház egyik legnagyobb hajdani növendékének, Domokos Pál Péternek a kegytemplom mellől elmozdított szobrát. Itt e szent helyen szeretnénk kialakítani Mária kertjét, egy meditációra, imádságra hangoló szép kertet, Mária életének 15 eseményével, udvarával. A munkálatok elkezdődtek, remélem Isten áldása lesz erőfeszítésünkön.
Tusnádfürdő: Lassan 100%-os kapacitással működik a ház, 10 szociális családban 95 gyerek talált otthonra. A ház támogatóinak nagy-nagy szeretettel köszönjük a megújult hátsó udvart, annak burkolását és a szép tágas fásszínt. A házat nagy hozzáértéssel, lendülettel, Kolozsvári Tibor (tel: 0741548547; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vezeti, Részeg Erika nevelőnő segítségével. Szent László király, Erdély védőszentje vezesse eredményesen e házat és lakóit. Talán ez a ház szépült, épült a legtöbbet saját erőből az elmúlt évben, és ez mindannyiunk számára nagyon bíztató jel.
Gyimesbükk: Istennek hála itt is beindult a harmadik szociális család is, jelenleg 24 bentlakó gyerek lakik, Ciobotaru György (tel: 0743312006; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) felügyelete alatt.  A nagylelkű támogatóink segítségével itt is szépen felújult az udvar, a gyerekek, mindannyiunk örömére. A Vigasztaló Szentlélek otthon lassan azzá váll aminek szántuk, gyimesi völgyben lakó szomorú, bajban lévő gyermekek vigasztaló otthonává.
Kovászna: A Boldog Apor Vilmosról elnevezett háromszéki otthonunk, szolid nyugalommal, teljes kapacitással működik, a három szociális családban 27 gyerek kezdte el a tanévet, mellettük a napközis csoportban 2o gyerek jár naponta. Kolozsi Noémi (tel.0753051734; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), szeretett férjével Istvánnal nem csak őrzik a házat és drága szemük fényeit, a gyerekeket, hanem fáradhatatlanul tovább is fejlesztik. A nyár folyamán újabb hangszereket szereztek be mellyel szépen tanulnak játszani, és egy új fásszínt is építettek, Istennek hála megszépült a gazdasági udvar is.  
Árkos: A kedves ferences beteg ápoló nővéreink nagyon szép munkát végeznek folyamatosan jönnek új anyukák, akik Istennek hála a szeretet és a jóság erejétől talpra állnak és 8-10 hónap után kisgyermekükkel együtt tovább tudnak menni. Örömmel írhatom le, hogy még eddig egyetlen anyuka sem hagyta el a gyermekét. Jelenleg 5 anyuka és 4 gyerek élvezi a kedves nővérek vendégszeretetét. A kedves nővérek erőt merítve a szülőföld közelségéből, szeretnének Csíksomlyón otthont építeni. A jó Isten áldása legyen fejlődésükön, növekedésükben. (tel: 0788861150;  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )
Napköziotthonok:
A felsorolt bentlakó és napközi otthonokon kívül, még a következő helységekben működtetünk napközi otthonokat a gyulafehérvári Főegyházmegye területén:
Nyárádremete: Hegyi Anna (tel:0753051720; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), kolléganőjével két napközis csoportot működtet 30 gyerekkel, a Szent Imréről elnevezett otthonunkban. Az épületet a helyi tanács engedte át romos állapotban, és az elmúlt években az alapítvány felújította a két helyben lakó munkatársa jóvoltából. Jelenleg Anikó néni az épület manzárd terét  próbálja beépíteni, szépítgetni, hogy e szép vidékre kiránduló fiatalok és idősek ne csak jó szót és meleg ételt, hanem szállást is kaphassanak.
Nyárádszereda: Puiu Aranka néni (tel: 0753051730), kolléganőjével két napközis csoportot működtet 41 gyerekkel e kisváros hajdani szülészetéből kialakított otthonban. Talán itt a legnagyobb az 1 négyzetméterre eső népsűrűség, az alapítványunk házai közül. A város központjában az otthonunk olyan, mint egy szép babaház, melyben sok aranyos gyermek tanul, játszik. Itt keressük a lehetőséget akár a padlástér beépítésére, akár egy új ingatlan megszerzésére.
Illyésmező: Székely Éva (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) az új tanévben is működteti a helyi kultúrház számunkra átengedett részében, a 20 fős napközis csoportot. E csodálatos szép, elzárt vidéken működő napközit meglátogatni, számomra mindig élmény.
Udvarfalva: Ivácson Beáta (tel: 0742789930; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) a helybeli iskolában működteti a 20 fős napközis csoportot, szépen és eredményesen. E tavaly indult otthon a helybeli iskola számunkra átengedett termében működik.
Búzásbesenyő: Benedek Levente (tel: 0746225745;  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) az ő kedves feleségével beindította a napközi otthont 17 gyerekkel, a helybeli iskola által, számunkra átengedett teremben. Biztos vagyok benne, hogy itt is Istennek tetsző, szép munka kezdődött el.
Parajd: Kovács Ágnes (tel: 0753051725; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vezetésével két napközis csoport működik a helység központjában, a Szent Borbála házban. Jelenleg összesen 36 gyerek van a két napközis csoportban. Itt is az előttünk való télnek új fásszínnel indulhatunk neki. Lassan berendeztük az emeleti három vendégszobát, melyhez külön fürdőszoba is tartozik, így az átutazó vendégeket Ágnes szeretettel tudja fogadni e szép fürdővárosban.
Parajdbánya: Nagy Magdolna (tel: 0749-592.547) egy 20 fős tiszta roma napközis csoportot működtet nagy-nagy szeretettel, a helyi iskola számunkra átengedett termében. Az otthon mellett épül Erdély egyik legnagyobb élményfürdője..
Felsősófalva: Gagyi Margit (tel: 0753051729; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) szépen felújította az otthonát, az alagsorban elkészült az új konyha, ebédlő, és így megnőtt élettérben, mint egy igazi nagycsalád működik az évek alatt össze szokott 23 gyerek. Nekik is van egy szép vendégszobájuk, melyben szívesen fogadnak önkéntest, vendéget.
Alsósófalva: Kacsó Ilona (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) szeretettel vállalta és beindította a 20 fős napközi otthont, a helybeli iskola egyik termében.
Farkaslaka: Pakot Áron (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) szeretettel tovább viszi az elkezdett munkát a 22 gyerekkel, a szép családi házban, melyet nagylelkűen egy farkaslaki család felajánlott az alapítványnak.
Oroszhegy: Mihály Anna (tel: 0749797149; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), kolléganőjével a helybeli plébánia kántor lakában beindították a 45 gyerekből álló nagy családjukat. Általában a napközikbe csak iskolás gyerekek járnak, Oroszhegyen a kezdet kezdetétől fogadtak be óvodás gyerekeket is, a két szintes épület, melyet ideiglenesen az egyházközség átengedett, lehetővé teszi, hogy több teremben szétosszák a gyerekeket. A sok gyerek, sokféle munka, lehetővé tenné, hogy önkénteseket fogadjanak. Úgy gondolom, hogy e szép vidéken hivatás tisztázásra, lelki elmélyülésre igen-igen alkalmas.
Szentkirály: Bálint Szerénke (tel: 0727-057.268) a helyi Társas Egyesület által a gyermekeknek átengedett otthonban, 17 fővel kezdte el a 2010-es tanévet.
Székelyvarság: Kovács Margit (tel: 0743-961.756), a helyi önkormányzattól a tavaly kapott és szépen felújított otthonban, 24 gyerekkel kezdte el a tevékenységet. Az új hajdani sport teremből kialakított földszinti épület jóvoltából, most üresen áll az alapítvány által megvásárolt két szobás tömbházunk. Ide is örömmel várunk akár rövidebb időre is önkénteseket, olyanokat akik szeretettel és örömmel húzódnának vissza Erdély egyik legszebb, legeldugottabb településére.
Zetelaka: Nemrég telefonált örömmel a zetelaki polgármester, hogy a tanács döntése alapján megkaptuk öt évre a helység egyik legszebb fekvésű ingatlanát. Az épület számunkra felkínált részében,  mostanig patika működött. A két nagyobb helységben és az előtérben, hisszük, hogy  Zsombori Zsóka (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) nevelőnő, nagyon szép otthont fog berendezni a 19 gyerekének. Hiszem, hogy ez a hatalmas területen szétszórt nagyközség, melynek Iskolája a nevét, a faló mártír ferences provinciálisáról, Boros Fortnáttól kapta, megérdemel egy szép, példamutató iskolaházat.
Máréfalva: A máréfalvi otthonunk 2004-ben indult, a legrégebben működő napközi, és ez nagyon szépen  látszik a 46 gyermeken, az épületen, a kollégákon. Ügyesen összeszoktak, haladnak a munkában, tanulásban, magukénak érzik az Összefogás házát, melyet Olosz Kató (tel: 0753051726; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vezet az indulás óta. Itt az emeleti rész kialakítása, felszerelése várat magára.
Kápolnásfalu: Both Katalin (tel: 0752634001; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) beköltözött a nyáron befejezett otthonba, a 24 gyermek örvend a 2-dik emeleti tömbház után a tágas udvarnak, a ház mellett szaladó kis pataknak. A jó Isten áldása legyen rajtuk.
Szentkeresztbánya: Derzsi Anna (tel: 0742-029.407) által vezetett napközink, a helybeli állami iskola egyik termében működik. A nyár folyamán sajnos az árvíz elöntötte ezt az épületet, melynek felújítása csak október elején fejeződik be. Így itt a tevékenységet csak október elején kezdhettük el 21 gyermekkel.
Szentegyháza: Elekes Mária (tel: 0741-998.352) beindította az otthont a 23 gyerekkel, a helybeli iskolában. Reméljük, hogy egy nagyon csendes, békés évet élnek meg itt is a gyerekek.
A csíki medencében, Karcfalván működik napközi otthonunk, 19 gyerekkel a helybeli általános iskolában, mely Gyenge Anna (tel: 0740-987.370) vezetésével indult be 2010 tavaszán.
Szeptemberben elkezdtük építeni a csíkszentdomokosi otthonunkat. A helybeli tanács által, a futball pálya mellett lévő telken szeretnénk egy nagyon szép, két napközis csoport számára alkalmas típus otthont építeni. Úgy gondolom,  hogy amennyiben jól sikerül, akkor más helységekben is ahova hívtak  napközi otthont létesíteni, megismételhető ez az építkezés.
Csatószegen: Bedő Mária (tel: 0732083710), 19 gyerekkel működteti  a napközit, a helybeli iskola udvarán lévő egyházi ingatlanban. Ez az otthon is még a szerveződés, építkezés stádiumában van.
Háromszéken két napközi otthonunk működik, Bükszádon és Esztelneken.
Bükszád: Neagu Mária (tel: 0744-846.114) 41 gyerekkel beindította a napközit a helybeli kultúrház konyhájában, ahol évek óta működik. Imádkoznak egy új otthonért, amennyiben a domokosi otthon beváltja hozzá fűzött reményeinket, valószínű, hogy az ősz folyamán itt is elkezdődnek a munkálatok.
Esztelnek: Csibi Edit (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), kolléganőjével és 40 gyerekkel, a nyáron felszentelt Szent Rita otthonban elkezdte a munkát. Talán egyik legszebb, példaértékű iskolaházunk itt működik.
A gyergyói medencét sikerült a legjobban lefedni tevékenységünkkel, úgy néz ki, hogy minden helységben, városban, a 2010-es tanévben lesz gyermekvédelmi központunk:
Gyergyószentmiklóson két napközis csoport működik, az egyik fent a gyilkostói úton lévő hajdani egyházi iskola épületében, itt Bencze Réka-Magdolna (tel: 0753-051.733)  21 gyerekkel és, a másik csoport a Kos Karoly iskolában kapott otthont. Vezetője Mezei Emese Erzsébet (tel: 0752-151.463)
Gyergyóditró: Bíró Júlia (tel: 0745-400.104), kolléganőjével, a Tölgyes úton lévő iskolában, két napközis csoportot működtet 42 gyerekkel. E szép iskola épületet, melyet az állam visszaadott az egyháznak, betölti minden délután a vidám gyermek zsivaj.
Orotva: Tamás Mária Magdolna (tel: 0749-194.235) egyik legpedánsabb vidéki napközi otthonunkat vezeti. A szép padlószőnyeg, papucsos gyerekek láttán, az ember nem is gondolná, hogy egy aszfalt nélküli, sáros faluban vagyunk. A csodálatosan szép fekvésű helységben, jelenleg 23 gyerek jár nap mint nap.
Salamás: a gyergyói medence perem vidékén található, itt a gyerekek szórvány közösségben élnek. így nagyon fontos a  Rotár Tünde (tel: 0743-114.541) által vezetett napközi otthon, melybe 22 gyerek iratkozott be az új tanévben.
Gyergyóremetén Ferencz Ágnes (tel: 0751638841; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vezeti az iskola által biztosított épületben a napközi otthont, melybe 27 gyermek iratkozott be.
Csutakfalván: György Mózes Renáta (tel: 0753051731; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), a helybeli iskola egyik számunkra épített részében működteti, nagyon jó feltételek mellett a napközi otthont, melyben 24 gyerek jár.
Gyergyócsomafalván sikerült vásárolni és a nyáron felújítani egy kis házat, melyben Bartalis Beáta (tel: 0743126123; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) 19 gyerekkel, nagyon jó körülmények között elkezdhette az új tanévet.
Gyergyóújfaluban Sólyom Hajnalka tanulmányi okokból megszakította tevékenységét a nyár folyamán, és így Páll Emilia, szakképzett szociális munkás indította be az új tanévet 17 gyerekkel. A helyi tanács nagylelkűen nemrég felújított és átengedett egy épületet a napközi otthon céljára.
Gyergyóalfaluban a helyi polgármester és plébános kérésére, reméljük, hogy október elején beindulhat a napközis tevékenység.
Tekerőpatak egyháztanácsa, és a helybeli plébános egy nagyon szép ingatlant ajánlott fel az alapítványnak, így itt is 26 gyerekkel, Molnár Erika (tel: 0740-703.500) nevelőnéni vezetésével beindult  az iskolaház az elmúlt napokban.
Borszéken a helybeli plébános nagylelkűen befogadott a plébániára, és így 16 gyerekkel néhány napja itt is működik a napközi otthon.   
A gyimesi szorosban, Hidegségen működik a helybeli plébános hathatós segítségével egy napközis csoport, a helybeli plébánián. Tímár Beáta (tel: 0766774905) vezeti a csoportot.
A Főegyházmegye területén, az ajtónkon kopogtató gyermekek számára három új otthon körvonalazódik:
Gyergyószentmiklóson szépen haladnak a munkálatok , Istennek hála a központi épületünk első része pirosba elkészült, sikerült innen-onnan annyi pénzt lecsípni, hogy az elkezdett építkezést folytatni tudjuk.
Nagykászonban a Főegyházmegyétől átvett ingatlanban, a munkálatok az engedélyeztetések után elkezdődtek. Szívből reméljük, hogy jövő őszire Kászonban is, Gyergyószentmiklóson is átadhatjuk a gyerekeknek az épületeket.
Borszék: Egy nagylelkű magánvállalkozó és a helybeli közbirtokosság jóvoltából, egy szép helyen, közvetlenül a borvíz források mellett kaptunk egy romos ingatlant. A felújítási tervek készülnek, és reméljük, hogy lesz erőnk és támogatónk, hogy jövő tavasszal a munkálatok is elkezdődjenek. Ezt az otthont a 2o13 tanévben szeretnénk indítani.
A nagyváradi Római Katolikus Egyház területén, Nagyszalontán és Gálospetriben van bentlakó gyermekvédelmi központunk. Napközit működtetünk még Székelyhídon, Bihardiószegen, Simonyifalván, Ágyán, Kőröskisjenőn, Zerinden.
Nagyszalonta: Istennek legyen hála, mind a nyolc szociális családot újraindítottuk 85 gyerekkel. Úgy érzem, hogy  a kollégáknak is a munkához, a gyerekeknek is a tanuláshoz minden feltétel adott. Szeretettel imádkozunk, hogy a lassan elkészülő két új lakrészt magába foglaló új épületben is minél hamarább beinduljon az élet. Pál Máriának (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), a két egymástól távolabb lévő otthonban, két helyettese van. A régi otthont a Makai család vezeti, az új otthonokban Pánczél Ildikó segíti a ház vezetőjét a szervezési munkákban.
Gálospetri: A Szentháromságról elnevezett otthonunkban beindult a harmadik szociális család. Jelenleg 20 gyerekkel foglalkoznak Jelnic Edit(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vezetésével. A szép vidéki otthonnak sikerült egy új fásszínt építeni, de a konyha részt is teljesen felújítani. Bízom benne, hogy ez az otthon is a felvállalt célokat teljesíteni tudja ebben a tanévben is.
Székelyhíd: Talán egyik legdinamikusabban építkező napközi otthonunk, két csoporttal, 37 gyerekkel, Székelyhídon működik Galamb Erzsébet (tel: 0733-672.395) vezetésével. A reális szükség és a helybeli munkatársaink munkához való odaállása, a helybeli tanácsot arra indította, hogy a helység tulajdonában lévő szép ingatlant, melyben az elmúlt évtizedekben iskola működött, 49 évre felkínálják az alapítványunknak, gyermeknevelési célokra. Hosszú megfontolás után elvállaltuk a felkérést, a munkálatok elkezdődtek, az idén az épület együttes tetőszerkezetét szeretnénk felújítani.
Bihardiószeg: Itt is reális szükség van a gyermekvédelmi munkánkra, de itt mindannyian úgy érezzük, hogy az az ideiglenesen megkapott helység, melyben jelenleg tevékenykedik Pongor Éva(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) nevelőnő 20 gyerekkel, nem mindenben alkalmas a céljainknak. Imádkozunk, hogy az isteni gondviselés segítsen itt is egy igazi emberarcú otthon kialakításán.
Simonyifalva: Az itteni nevelőnő Szabó Beáta (tel: 0753-070.403), 36 gyerekkel beindíthatta a tanévet becsületes munkája jutalmaként, a polgármestertől kapott nagyon szép új otthonban. Jó látni azt, hogy milyen szép dolgok születnek ott ahol a helyi önkormányzat, az iskola és az egyház összefog a gyermekek érdekében. Istennek legyen hála, nagyon sokfelé sikerül a hatóságokkal együtt működni a bajban lévő gyerekek érdekében.
Ágya: Koncsek Éva Gizella (tel: 0746-709.664) nevelőnő 21 gyerekkel, az idén is beindította a napközi otthont. Ők is új otthonba költöznek, a falu nagy szülötte, Olosz Lajos Emlékházában kaptunk két helyiséget melyet reméljük, hogy az ősz folyamán be tudunk rendezni a gyermekeink számára.
Kőrőskisjenő: Bálint Mária nevelőnő 20 gyerekkel foglalkozik az iskola épületében, megfelelő körülmények között
Zerind: Tyukodi Piroska (tel: 0740-598.165) nevelőnő 21 gyerekkel, szintén az állami iskola, számunkra átengedett termében indította be a 2010-es tanévet.
Temesvári Egyházmegye:

A meglévő két kis gyermekvédelmi központunk: Zsombolya és Kisiratos mellett két másik kis bentlakó gyermekvédelmi központ is körvonalazódik: Arad -Gájban és Majlátfalván.

Kisiratos: Győrfi Melinda (tel: 0758-015.077) a ház vezetés feladata mellett,  az elmúlt tanévben egy nagyon szép gyereknek adott életet. Ez a ház iskola példája annak, hogy ahol a nevelők nyugodtak és kiegyensúlyozottak, ott a gyermekek is nyugodtak, jól tanulnak és szót fogadnak. Jelenleg a két szociális családban 21 gyerek lakik. Az elmúlt nyári vakációban sikeresen szépítgették, rendezgették az otthon udvarát, kertjét. Jó érzés egy ebédre, vacsorára betérni ebbe a szép falóba, otthonba.
Zsombolya: Márkó Piroska (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) nagy szeretettel újraindította két munkatársával a két szociális családot, 22 gyerekkel. Itt is sikerült előre lépnünk, berendezni az új konyhát és az ebédlőt, és az udvar is kezdett a beültetett fáktól, cserjéktől szépen parkosodni.
Arad-Gáj: Arad külvárosában, Sándor Tivadar helyi plébános által épített  otthonban, a plébános hívására két kis szociális családot indítottunk be, 14 gyerekkel. E nagyon szükséges lépésre, reméljük Isten áldását adja és a helyi plébánossal sikerül egy szép gyermekvédelmi központot kialakítanunk.
Majlát: Az Arad és Temesvár közötti szép község élni akar. A helyi polgári és egyházi közösség összefogott ,és építettek két szociális családot befogadó otthont  és meghívtak bennünket. Egy napközi otthon is működik 28 gyerekkel. Engem mélységesen meghat amikor egy közösség a saját fennmaradásáért ilyen áldozatokat hoz, mi is a magunk részét, e kis otthon megszületéséhez alázattal odatesszük.  Így jelenleg 34 gyerek lakja a majláti formálódó otthonunkat.
Budapest mellett Csobánkán, két munkatárunk van hét gyermekkel. Magyarországon az állam nagyon szép összeggel támogatja a gyermekeket vállaló családokat, mivel úgy érzettűk, hogy az alapítványunk nem akar konkurencia lenni a meglévő, rendszernek, ezért még keressük a mi sajátságos feladatunkat az anya országban.
Szeretettel,
Csaba t.