Ferenc pápa videóüzenete a brazíliai labdarúgó-világbajnokság nyitányára

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Hirek_focistak.jpgFerenc pápa videoüzenetet küldött a június 12-én kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokság kezdetére. Az üzenetben, melyet a nyitómérkőzés, a brazil–horvát meccs előtt vetítenek majd le, köszönti a szervezőket, a sportolókat és a szurkolókat – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A pápa reménye, hogy a sportünnepen túl a világbajnokság a népek közötti szolidaritás ünnepévé válik. Ehhez szükséges a játék, a párbeszéd, a megértés és a kölcsönös emberi gazdagodás szellemisége.
A sport nemcsak szórakozás a pápa szerint, hanem értékek közvetítése, melyek az emberi személy javát szolgálják. „Gondoljunk csak a becsületességre, az állhatatosságra, a barátságra, a megosztásra, a szolidaritásra. A sport ugyanis sok értéket teremt, melyek az emberi élet minden vonatkozásában, így a béke megteremtésében is fontosak. A sport pedig a béke iskolája.”
Ferenc pápa videoüzenetében három gyakorlati sportleckét sorol fel, melyek lényegi módon szolgálják a béke ügyét: ezek az edzés, a tisztességes játék és az ellenfél tisztelete.
A sport mindenekelőtt azt tanítja, hogy a győzelemhez szükség van az edzésre. Ez egyúttal az élet metaforája is, ahol hasonlóképpen küzdeni kell a jó eredmények eléréséért. A sportszellem a szükséges áldozatok képére utal, melyek mindazon erényeket gyarapítják, melyek az emberi személyt alkotják. Ha már a személy jobbulásához szükség van az állandó és intenzív tréningre, mennyivel inkább fontos ez az emberek és népek közötti „megjavított” találkozás és béke számára.
A második lecke szerint a futball legyen a „találkozás kultúráját” formáló iskola, mely harmóniát és békét visz az emberek közé. Meg kell tanulni a „fair play”, a tisztességes játék szabályait. A pályán ez azt jelenti, hogy mindenekelőtt a csapat javára gondolunk és nem saját magunkra. A győzelemhez szükség van arra, hogy legyőzzük az individualizmust, az önzést, a rasszizmust, az intoleranciát és az emberi személy eszközzé tevésének minden formáját. A futballban az önzés hátráltatja a csapatot, de éppúgy az életben is, a bennünket körülvevő személyek lenézése az egész társadalom iránti előítéletet jelent.
A sport iskolájának harmadik hasznos leckéje az ellenfél köteles tiszteletére tanít. Tisztelni kell nemcsak a csapattársamat, hanem az ellenfelemet is. Senki sem győz egyedül, sem a sportban, sem az életben. Senki ne szigetelje el magát és senkit ne zárjanak ki a verseny során. És jóllehet, csak egy csapat fogja felemelni végül a világbajnokság kupáját, a sport leckéje arra tanít, hogy mindnyájan győztesek vagyunk, mert megerősítjük a bennünket összekötő kapcsolatokat.
Ferenc pápa végül örömének ad hangot, hogy üzenettel fordulhat a brazíliai labdarúgó-világbajnokság felé, majd imádságáról biztosítja a résztvevőket. „Bárcsak békességgel és nyugalommal telne el ez a világbajnokság, a kölcsönös tisztelet, a szolidaritás és az egyetlen családot alkotó emberek testvériségében” – fogalmaz.
Magyar Kurír