Választó káptalant tart a Ferences Világi Rend

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_4135012.jpg2014. augusztus 7–9. között választó káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen a Ferences Világi Rend Kelet-erdélyi Régiója. A káptalanra – amelynek fővédnöke a FVR lelki asszisztense, fr. Bőjte Mihály csíksomlyói házfőnök – háromévente kerül sor. Igen lényeges esemény a nagy ferences család különböző rendjéhez, így a világi rendbe tartozók életében is, ugyanis nem csupán egy szokásos találkozóról van szó, hanem ünnepről.

 

„A káptalant mindig a megtérés szellemében kell ünnepelni, egy tökéletesebb életre igyekezve a Regula szerint. A káptalanon minden személyes ambíciót és érdeket ki kell küszöbölni. Mindent a szolgálat szellemében kell tenni Jézus példájára” – áll Vákár Katalinnak, a világi rend regionális tanácsa vezetőjének közleményében.
Az „...akiket Isten lelke vezet, azok Isten fiai” (Rom 8, 14) mottó jegyében szervezett találkozót augusztus 7-én, csütörtökön délután 4 órakor fr. Bőjte Mihály A ferences világi rendi életforma című előadása nyitja meg, amelyet esti dicséret és ünnepélyes szentmise követ. A nap záró mozzanataként a rend Kelet-erdélyi Regionális Tanácsának választási előkészítő bizottsága tart értekezletet.
Augusztus 8-án, pénteken a reggeli dicséretet a káptalani beszámolók és a káptalani határozatok megtárgyalása követi. A regionális tanács új tagjainak megválasztására a napközi imaóra után délután 2 és 4 óra között kerül sor, majd az újonnan megválasztott vezetőség tanácskozik. A választó káptalan második napját is esti dicséret és szentmise zárja.
Augusztus 9-én, szombaton a reggeli dicséret után 10 órakor fr. Urbán Erik csíksomlyói kegyhelyigazgató tart előadást, amelynek címe: „Isten szerelméért tetteinkben mutatkozzon meg egymás iránti szeretetünk.” Egymás megbecsülése és tisztelete a rendi közösségekben. A déli imaórát követően délután fél 3-kor Osváth Máriának, a FVR tagjának Mit jelent nekem a Regula, a konstitúció? című előadását hallgathatják meg a résztvevők.
A választó káptalant az esti dicséretet követő, 7 órakor kezdődő ünnepélyes szentmise zárja.
Borsodi L. László
ferences sajtóreferens