In memoriam Csiha Kálmán

Nyomtatás

ImageSűrű, nedves pihékkel fátyoloz az ég. Nem hoz fehér takarót a megrendülésre - csak csepereg az eresz. Csend lenne, ha nem hallgatnám Csiha Kálmán utolsó szolgálatának hangfelvételét. November 4-én készült a cserealji istenházában. Abban az általa épített templomban, ahol ő hirdethette húsz évvel ezelőtt legelőször Isten igéjét. Fátyolos hangon emlékezik, szelíd alázattal, övéivel, a gyülekezet-, kő- és szótemplom-építő lelkipásztor. Hallatszik a felvételen: sírtak, akikhez szólt.

 

 

 

Míg hallgatom, kinn hópelyhek szállnak, és mondja: „apró hópelyhek az örömök.” Meghatódottsággal küszködő hangjában lelem meg azt az örömsugarat, ami túlmutat a jelen gyászán, a veszteség döbbenetén. Rögzített szavaiban Isten-közelségből bátorít: „Mózesnek is csak egy pálcát adott, azzal vezette ki népét Egyiptomból.”

Akik most összeszorult szívvel emlékeznek, azok számára sok-sok „pálcát” juttatott közelségéből az Úr. Amellyel vizet fakasztottak sziklás időszakban az általa útra bocsátott lelkipásztorok, hitoktatók, gondnokok, diakónusok, presbiterek és mindazok kik hallgathatták. Akiknek a városba telepedés nehézségeit sikerült igei szóval enyhítenie, avagy tanúságtevő létmódja megtartott keresztelésük helyén, az elvándorlás lehetősége ellenére is. Vajon hányan lehetnek lelki tanítványai hitvalló, Krisztust követő lelki központokban?
Már-már közmondásos, hogy senki nem tudott József történetéről honi tájainkon úgy tanítani, mint Csiha Kálmán. Ki lehetne hitelesebb, mint az igehirdető, aki József-utat járt be?
Míg írok, el-elcsukló hangon hozzám is elér szava. Csendre kér. Mint a zsoltárok szela-jele; amíg a szó-dallam megtorpan, és Égre-lélekbe pillant a dicsőítő-, avagy hálagondolat. „Te tudod, hogy mennyi mindent jártunk be…”
Szela. „Más arcú időben: békességet, megtartást.” „Köszönjük, hogy oltalmaztál.” „Legyél a gyászolókkal; hazahívottad” utolsó szolgálatának kérelme szerint: „öleld át őket, írd a szívükbe a bizonyosságot, hogy van örökélet, és odaát találkozás.”
Az Égi küldött, túl minden földi rácsokon „templomőrző nemzedék”-re tekint, és mély csendből, feledhetetlen hangon kéreti: „Áldásod maradjon velünk.”
Molnár Melinda – Udvarhelyi Híradó
Image
Emlékcserepek
A mellékelt vers szintén olvasói levélből való.
Az ötödik börtönben töltött karácsonya előtt született. Öt ünnepe a születés csodájának, miközben kislányát addig soha nem láthatta. Nem volt papír se a cellában. Szabaduló rabtársának megtanította ünnepváró imakérelmét, aki a Csiha családnak élőszóban adhatta át a raboskodó atya „angyali üdvözletét.”
Csiha Kálmán: Még tizenegy nap

Még tizenegy nap, s földre száll az angyal,

Csengő csilingel bársony esteken,

Ezüst szárnyakon arany-angyalhajjal

A földre száll az Álom; megjelen.

Még tizenegy nap, s kigyúlnak a fények

S csillagszóróktól fényes éjszakán

Kis gyermekszemek bűvöletben égnek

S Jézus kopogtat szívek ablakán.

Én Istenem, már ötször csalt az álom,

Már öt karácsony telt el nélkülem,

Öt éve már, az éjszakát, hogy járom,

S karácsony este nincs csak egy tüzem:

Hogy Benned bízom könnybe, éjbe hullva

Hogy kegyelmes vagy, s megadod nekem

Hogy egyszer én is, szent karácsony-esten

Megláthatom, kis árva gyermekem.

(M.M.)