A pakisztáni püspökök a demokratikus jogállam visszaállítását kérik

Nyomtatás

ImageKözel egy hónappal a szükségállapot kihirdetése után Pakisztán főpásztorai határozott felhívással fordulnak a kormányhoz: az alkotmányos jogok helyreállítását és a szabadságjogokat kérik a nemzet vezetőitől.

 

 

A Pakisztáni Püspöki Konferencia felhívást fogalmazott meg, amelyet elküldtek a Fides missziós hírügynökségnek is. A püspökök az országban élő másfél millió katolikus nevében határozottan elítélik a polgári társadalmat ért támadásokat, amiért az állampolgárok lelkiismereti és szólásszabadságukat gyakorolják. A főpásztorok arra buzdítják a híveket, hogy imádkozzanak országuk békéjéért, jólétéért és stabilitásáért.
A kormánytól a következőket kérik a katolikus vezetők: az alapvető jogok visszaállítását, a szükségállapot beszüntetését, a mindenki számára garantált alkotmányos jogok gyakorlásának lehetőségét, továbbá független igazságszolgáltatást, amely minden demokrácia alapvető jellemzője. Követelik a letartóztatott bírák szabadon bocsátását, teljes sajtószabadságot, valamint mindazok szabadlábra helyezését, akiket azért tartóztattak le, mert hangot adtak a kormányéval ellentétes nézeteiknek.
A pakisztáni püspökök független választási bizottság felállítását sürgetik a közelgő januári választások előtt. Felszólítják a kormányt: adja meg a polgári társadalomnak a lehetőséget, hogy szerepet játszhasson a közvélemény alakításában, a szabad és demokratikus vitában.
Mindez hozzájárul egy olyan ország építéséhez, amelyben a társadalmi béke, a különböző közösségek és vallások közti harmónia uralkodik mindenki javára – hangsúlyozzák felhívásukban a pakisztáni főpásztorok.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír