Maurus atya kapta Pro Cultura Christiana-díjat

Nyomtatás

Németh Maurus bencés szerzetes-paptanár kapta a 2007. évi Pro Cultura Christiana-díjat, amelyet Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke adott át szerdán Budapesten.

 

Erdő Péter laudációjában megemlítette, hogy Németh Maurus részt vett az 1956-os forradalomban, ezért el kellett hagynia Magyarországot és Kanadába vándorolt ki. 1959-63 között Vancouverben bekapcsolódott az ott élő magyar katolikusok és a cserkészet életébe, majd 1963-ban a kaliforniai Portola Valley-ben belépett a bencés szerzetes rendbe. Egy évig biológiát tanított a bencések iskolájában, majd 1972-ben diplomát szerzett teológiából. A mai napig is tanít, a Woodside Priory School biológia tanszékének vezetője lett.

A bíboros méltatásában elmondta, hogy Németh Maurus 1994-ben átvette a kaliforniai Magyar Katolikus Misszió vezetését, amellyel összetartja a helyi magyar közösséget. Célja, hogy fenntartsa a magyar szellemiséget és kultúrát és az anyanyelvet ápolja. Mint Erdő Péter elmondta: kezdeményezésére évente két jótékony célú rendezvényt tartanak, melyek bevételét a dévai árvaház lakóinak támogatására, a budapesti központi szeminárium hallgatóinak oktatására, idős papok megsegítésére és magyarországi templomok restaurálására fordítják.

Erdő Péter külön szólt arról, hogy Németh Maurus közreműködött egy, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet támogató amerikai-magyar alapítvány létrehozásában. Az MKPK elnöke utalt arra, hogy tavalytól XVI. Benedek pápa rendelkezése szerint a püspöki konferenciának kell ellátnia a szórvány magyarok pasztorációját, amelyet Cserháti Ferenc püspök kitűnően végez. Németh Maurus köszönő beszédében rámutatott, hogy ma is élnek San Francisco környékén - ahol ő is lakik - anyanyelvüket szerető, magyar kultúrájukhoz ragaszkodó emberek, akik mélyen vallásosak.

Hozzátette: számára az Egyesült Államok és Magyarország egyaránt a hazát jelenti. A Pro Cultura Christiana-díjat 2004-ben alapította az MKPK, kimagasló művészeti és más kulturális tevékenység, valamint az egyházi kultúra szolgálatának elismerésére.

(mti)