Elvilágiasodás és radikális Krisztus-követés az egyházban

Nyomtatás

ImageFranc Rodé bíboros, a Szerzetesi Kongregáció prefektusa sajnálatosnak tartja, hogy sok pap és szerzetes enged a szekularizáció nyomásának.

 

 

Az olasz ANSA hírügynökségnek adott interjújában február 14-én a bíboros elmondta: számos pap és szerzetes jobban alkalmazkodik a világhoz, mint az egyház értékeihez. Sok közösségben fontosabbá vált az egyéni szabadság, mint az engedelmesség és az ima – tudósít a CNA.

„A vallási életet leginkább a világ értékrendjének vonzása és az erkölcsi relativizmus veszélyezteti. A szekularizáció nemcsak a nyugati társadalmakban van jelen, hanem az egyházban is sokféleképpen megnyilvánul. Jelei: a család alulértékelése, a világias lelkület, az egyházi viselet elvetése, az ima elhanyagolása, a közösségi élet elégtelensége és az engedelmesség meggyengülése" – nyilatkozta Rodé bíboros.
 A prefektus hozzátette: az aggasztó tendenciák ellenére ma is szép számmal vannak, akik Isten hívását meghallva a papi vagy szerzetesi hivatást választják. „Napjainkban sokkal több fiatal csatlakozik a szemlélődő rendekhez, mert ez radikális döntést jelent." A laza kereszténység nem vonz, „sokkal vonzóbb az, aki 'sine glossa' (feltételek nélkül) ráteszi az életét a hitre."
Magyar Kurír