A Szentatya levele a nevelésről

Nyomtatás

ImageFebruár 23-án szombaton a Szent Péter téren tartott rendkívüli kihallgatáson XVI. Benedek felolvasta és átadta a Római Főegyházmegyének a nevelés sürgető feladatáról írt levelét. Az alkalomra mintegy 50 ezer hívő gyűlt össze.

 

 

 

Bevezetőjében a Szentatya a szülők, tanárok, hitoktatók azon közös vágyát és aggodalmát emelte ki, amely a fiatal nemzedék felnevelésére és jövőjére vonatkozik. Sosem volt könnyű nevelni – mondta pápa –, de úgy tűnik, ez egyre nehezebb feladattá válik. A társadalmunkat és kultúránkat jellemző rengeteg kétség és bizonytalanság miatt jó néhány szülőben és tanárban megfordul a gondolat, hogy felhagyjon e feladatával, és nem látják már világosan, valójában mi is küldetésük.

A média által elénk állított helytelen képek sokaságában nehéz a fiatal nemzedékeknek valami igazán értékeset és biztosat mutatni, helyes magatartásformát és olyan célokat eléjük állítani, amire megéri feltenni életüket. Levelében a Szentatya néhány egyszerű és konkrét iránymutatást ad a neveléshez, és nemcsak a szülőkhöz, tanárokhoz és nevelőkhöz szól, hanem azokhoz is, akikre a nevelés irányul, a fiatalokhoz.
A Szentatya levelét bővebben Háttér rovatunkban ismertetjük.

Magyar Kurír