Főegyházmegyénk jubileumi esztendejének meghirdetése

Nyomtatás

A 2009-es esztendő különleges évforduló főegyházmegyénk életében: alapításának ezredik esztendejéhez érkeztünk, s ez az évforduló jubileumi év meghirdetésére indít minket. Szeretnénk, ha azok a rendezvények, amelyeket szervezünk a főegyházmegye lelki megújulását szolgálnák, és lendületet adnának az elkövetkező ezer esztendőre is.



Szent István királyunk kezdettől fogva fontosnak tartotta, hogy népe eljusson a kereszténységre. A keresztény hitre vezetés eredményessége megkívánta az egyházi szervezet kiépítését. Ezért szent királyunk tíz egyházmegyét alapított, közöttük a gyulafehérvárit, Szent Mihály főangyalt rendelve égi pártfogójának, hogy ne csak az égi seregeknek, de főegyházmegyénk híveinek is vezére legyen a földi zarándokúton.
Az ezer éves múltra emlékezés fontos történelmi esemény. Illyés Gyula neves írónk mondta: „Ezer évet csak sikeres, tehetséges nép tud megélni, nagy erőpróbákkal, rengeteg küzdelem árán”. Mi megértük az ezer esztendőt. Pedig ez az időszak végigvert rajtunk. Számos tatár és török pusztítás van mögöttünk. Sok nemzeti és vallási vitának, viszálynak voltunk tanúi. Megszenvedtük a két világháború értelmetlen őrületét, Trianonnak traumáját, az ide - oda tartozás keserűségét, államformák váltogatását. Éltünk durva és kegyetlen diktatúrában, átéltük és túléltük a kisebbségi sors minden nyomorúságát. Ezért szeretnénk méltó módon – bár szerény anyagi körülmények között – jubileumi évfordulót ünnepelni egy egész éven át. Ahogy a családi ünnepek megülése, a közös emlékek felidézése erősíti a családot, úgy – a történelemre visszatekintve – mi is a nagycsalád egységét akarjuk erősíteni, benne a kisebb közösségeket, plébániákat, esperesi kerületeket, és tudatosítani szeretnénk magunkban az Egyház és a nemzet múltjában játszott szerepünket.
Szeretnénk hálával gondolni azokra a püspökökre és papokra, akik jó pásztorként őrizték Isten nyáját és élen jártak a krisztusi lelkületben, a kultúra ápolásában és az oktatásban. Ugyancsak hálás szívvel szeretnénk gondolni főegyházmegyénk híveire, akik a krisztusi út keskeny ösvényén haladtak és életükkel, példaadásukkal a földi zarándokút boldogságát tanúsították.
A hosszú történelmi múltra visszatekintve Isten Szolgája II. János Pál pápa szavai szerint: „hálával emlékezve a múltra, szenvedéllyel élve a jelent és bizalommal tekintve a jövő felé” szeretnénk főegyházmegyénk lelki megújulását előmozdítani.
A jubileumi esztendőt, amelyet most ünnepélyesen meghirdettünk, 2008. szeptember 13-án Csíksomlyón, a Szűzanya népünnepén (az ún. őszi Mária búcsún) nyitjuk meg és 2009. szeptember 29-én, Gyulafehérváron, Szent Mihály főangyal ünnepén, Székesegyházunk búcsúünnepén fogjuk bezárni.
Mindannyiótokat arra buzdítunk, hogy használjátok fel ezt a szent időt, úgy téve, ahogy maga Izaiás próféta is hirdette :„Örömmel merítek vizet az üdvösség forrásaiból” (Iz 12,3). Ti is így tegyetek!
Segítsen ebben titeket a Szentháromság egy Isten, támogasson közbenjárásával a Boldogságos Szűz Anya, Szent Mihály főangyal – főegyházmegyénk védőszentje – Szent István király – főegyházmegyénk alapítója, s Erdély védőszentje – Szent László király, főegyházmegyénk egyetlen szentté avatott szülöttje – Pongrác Szent István, valamint Apor Boldog Vilmos vértanú püspök..
Gyulafehérvár, 2008. május 11-én, Pünkösdvasárnapján.
                                                      Tamás József
                                               segédpüspök, általános helynök,
                                               a Millenniumi Bizottság titkára