Martini bíboros az irigységtől és a rágalmazástól óv

Nyomtatás

ImageA nyugalmazott milánói bíboros papi lelkigyakorlaton pellengérre állítja az egyházi névtelen leveleket.

Carlo Maria Martini bíboros a Róma melletti Aricciaban tartott papi lelkigyakorlaton azoktól a bűnöktől óvott, melyeket a leggyakrabban követnek el egyházi személyek. Irigység, rágalmazás és hiúság fordul elő a legtöbbször az Egyházban. „Az irigység a legjobban elterjedt bűn az Egyházban" – idézte a római La Repubblica a bíborost: „Azt kérdezzük: »Miért más kapta meg, ami nekem jár?« Vannak emberek, akiket mardos az irigység és azt gondolják: »Miért ezt az embert nevezték ki püspöknek, és nem engem?«"

A rágalmazás is gyakran előfordul. „Áldás az olyan egyházmegye, ahol nem küldenek névtelen leveleket. Vannak püspökségek, melyeket teljesen szétromboltak a névtelen levelek" – mondja Martini, aki 22 évig volt Milánó érseke. A bíboros óvott a hiúságtól is az Egyházban: „A hiúság mértéke már az öltözködésben is megmutatkozik. A múltban a bíborosok olyan ruhát hordtak, melynek hat méter hosszú selyemuszálya volt. Az Egyház állandóan értelmetlen díszekbe öltözteti magát. Hajlik a hiúságra."
Martini óva intette a papokat attól, hogy karrierre törekedjenek. „A Római Kúriában is mindenki több akar lenni. Ez a szavak cenzúrájához vezet. Bizonyos dolgokról nem beszélnek, mert tudják, hogy árthat az előmenetelüknek. Ez súlyos baj az Egyházban, mert ez a hozzáállás megakadályoz minket abban, hogy kimondjuk az igazságot. Az emberek azt mondják, ami az elöljárójuknak tetszik, aszerint cselekszenek, amit az elöljáró kívánságának gondolnak, és ezzel a pápának is rossz szolgálatot tesznek" – mondta Martini.
„Sajnos vannak papok, akiknek az a céljuk, hogy püspökök legyenek, és ez sikerül is nekik" – állapította meg a 81 éves nyugalmazott milánói érsek: „Vannak püspökök, akik nem beszélnek, mert tudják, hogy különben nem léptetik elő őket. Néhányan nem beszélnek, hogy ne legyenek bíboros-jelöltségük akadályai. A szabadság ajándékát kell kérnünk Istentől. Arra vagyunk meghívva, hogy áttetszőek legyünk és az igazat mondjuk."
Magyar Kurír