Miniszteri bírálatot kapott XVI. Benedek pápa

Nyomtatás

ImageA holland kormány egyik minisztere „rendkívül károsnak" nevezte szerdán XVI. Benedek pápának az óvszerhasználattal kapcsolatos állásfoglalását."

 

 

 „Rendkívül káros és nagyon súlyos, hogy a pápa megtiltja az embereknek, hogy védekezzenek" – vélte Bert Koenders együttműködésfejlesztési miniszter közleményében.

Koenders megdöbbenését fejezte ki a pápa kijelentései miatt. Az afrikai látogatásra utazó katolikus egyházfő úgy vélekedett kedden, a repülőgépen tartott sajtótájékoztatóján, hogy az óvszerhasználat nem megoldás az AIDS terjedésének problémájára, sőt még súlyosbítja is a helyzetet. (A Vatikán hivatalos álláspontja szerint a nemi önmegtartóztatás a legjobb eszköz a HIV-fertőzés elkerülésére.)
„Nagy szégyenkezés veszi körül AIDS kérdését és az AIDS-betegek súlyos diszkrimináció áldozatai. A pápa csak tovább ront a dolgokon" – mondta a miniszter, aki azzal vádolta meg a katolikus egyházfőt, hogy „elveszítette valóságérzékét".
„Az embereknek saját maguknak kellene tudniuk eldönteni, hogy használnak-e óvszert, hogy védekezzenek az AIDS vírusa ellen" – tette hozzá a holland miniszter.
A francia külügyminisztérium, két német miniszter, a spanyol kormány és az AIDS-betegség elleni küzdelemre szakosított ENSZ-ügynökség is jelezte szerdán, hogy nem ért egyet a pápa óvszerhasználatról kifejtett véleményével, és leszögezték, hogy az óvszerhasználat alapvető eszköz az AIDS további terjedésének megelőzésében.
Echo Tv / MTI nyomán