Íme az Ember-egy pápa arcai

Nyomtatás

ImageBemutatták az „Íme az Ember – egy pápa arcai” című kiállítást.

 

 

 

 

 

Arturo Mari közel 200 fotójából és II. János Pálhoz kötődő tárgyakból nyílik Budapesten időszakos kiállítás április 2-án, a pápa halálának negyedik évfordulóján. A tárlatot bemutató sajtótájékoztatón jelen volt a pápák fotósa is. A kiállítást Puskás Balázs, a Mission is Possible Csoport vezetője, Nánay Mihály, a kiállítás kurátora és Vincze Miklós, a VAM Design Center igazgatója mutatták be.

A kiállítás gerincét alkotó 183 kép a L’Osservatore Romano archívumából, a bemutatott tárgyak pedig Krakkóból, Pannonhalmáról, valamint Erdő Péter bíboros és Juliusz Janusz magyarországi apostoli nuncius felajánlásából származnak.
A látogató nyolc teremben (nyolc témában) nyerhet bepillantást II. János Pál életébe és tevékenységébe. Az első terem a magyarországi látogatásához kapcsolódik, majd „A világ plébánosa" című teremben az apostoli útjai során az emberekkel való találkozásairól láthatók fotók. Külön termek mutatnak be pillanatképeket, amikor a pápa gyerekekkel találkozik, elmélyülten imádkozik, vagy a természetben pihen, sportol. Számos fotó látható közéleti és egyházi személyiségekkel való találkozásairól. A „Legyetek derűsek" című teremben elhelyezett, távoli népek között készült pillanatképek nemcsak derűre fakasztják a látogatót, hanem megéreztetik, hogy II. János Pál mindenkihez közel álló ember volt. „A pápa arcai” elnevezésű képsorozat pedig a pápa belső életéhez viszi még közelebb a látogatót.
A kiállítás megtekintése közben elcsendesülésre és imádságra is lehetőség van az egyik teremben berendezett kis kápolnában.
Néhány érdekesség a tárlatból: Karol Wojtyła fiatalkorában használt sífelszerelése; kiránduláshoz használt sátra; Juliusz Janusz apostoli nuncius személyes fotótablója (Karol Wojtyła az ő szemináriumi tanára volt, ő szentelte pappá, baráti kapcsolatban voltak); Erdő Péter birétuma, melyet bíborossá kreálásakor kapott II. János Páltól; fonetikus misekönyv, melyet a pápa 1991-es magyarországi látogatásakor a magyar nyelvű szentmiséken használt; valamint a Castel Gandolfó-i pápamobil.
A kiállítás megtekinthető április 2. és június 2. között VAM Design Centerben (Budapest, VI. kerület, Király utca 26.). Az ünnepélyes megnyitóra április 2-án 20 órakor kerül sor. Bővebb információ a www.imeazember.hu  honlapon található.
Lisztovszki Tünde/Magyar Kurír