A Szentlélek szereti az egységet és a békességet

Nyomtatás

Erdő Péter bíboros: A Szentlélek fölemeli a lelkünket, elűzi a sötétséget, széttöri a gyűlölet burkát (Fotó: Leéb Ádám)Bármilyenek az anyagi körülmények, bármilyen válságokkal kell is szembenéznünk a mindennapi életben, a keresztény ember öröme és optimizmusa sokkal szilárdabb valóságra épül – egyebek mellett erről beszélt pünkösdhétfői szentbeszédében Erdő Péter bíboros a máriaremetei kegytemplom kertjében. Isten a helytállásunkat nézi, mondta.

"Ez már hagyományos" – jelentette ki egy férfi az égre pillantva a máriaremetei kegytemplom parkjában, nem sokkal a tizenötödször megrendezett karizmák ünnepét lezáró, Erdő Péter bíboros által celebrált szentmise kezdése előtt. A megjegyzés apropója nem az egész napos összejövetel valóban hagyományos jellege, hanem sokkal inkább az volt, hogy az addig olykor esős, de mindenképpen borongós időt egyszer csak felváltja a napsütés.
A cudarnak ígérkező időjárás ellenére az idén is jókora tömeg gyűlt össze a katolikus lelkiségi mozgalmakat bemutató és egyéb programokat is kínáló egész napos rendezvényre a nemrég bazilika minor rangra emelt kegytemplomot körülölelő parkban. Többgyermekes családok, fiatalok és idősek, papok és apácák látogattak el az esztergom-budapesti főegyházmegye pünkösdhétfői majálisára, amelyet 1994 óta minden évben ezen a napon tartanak.
Erdő Péter bíboros szentbeszédében felidézte a tizenöt évvel ezelőtt összehívott egyházmegyei zsinatot, amelyen "felszabadító élményként megtapasztaltuk, hogy velünk van a Szentlélek, aki nem hagyja el az egyházat, hanem segíti, hogy püspökök, papok, világiak valóban Krisztus akarata szerint találkozzanak a közös küldetésben".
Ekkor döntöttek arról is, hogy pünkösdhétfőn a karizmákat ünnepelje az egyházmegye. Napjainkról szólva hozzátette: bármilyenek az anyagi körülmények, bármilyen válságokkal kell is szembenéznünk a mindennapi életben, "a mi örömünk és optimizmusunk sokkal szilárdabb valóságra épül, és Isten a helytállásunkat nézi, nem pedig azt, hogy milyen kellemes körülmények között élünk".
A bíboros az ünnep üzenetére utalva arra intett, hogy a Szentlélek szereti az egységet és a békességet, ezért ne viszálykodjunk egymással, hanem "egyetértő szeretetben kérjük kegyelmeit". Erdő Péter szerint csak a Szentlélek közreműködésével tudjuk bölcsességgel kezelni az anyagi dolgokat, és felismerni a természet titkait, de a Szentlélek eltávoztatja tőlünk a kegyetlenséget, és barátságos tiszteletre indít embertársaink iránt. "A Szentlélek fölemeli a lelkünket, hogy az isteni dolgokat szemlélni tudjuk. Elűzi a sötétséget, széttöri a gyűlölet burkát, megoldja a vitákat, kivezető utat talál a nehéz ügyekben, megtisztítja érzelmeinket, eligazít a jelenben, elvezet az örök dicsőségre" – mondta ünnepi homíliájában a bíboros.
Előre hozott felemelő ünnep
Ittzés János evangélikus elnök-püspök Győrben, Bölcskei Gusztáv, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke Debrecenben mutatott be ünnepi istentiszteletet. Ez utóbbi igehirdetésében a Kárpát-medencei magyar reformátusság egységét kimondó alkotmányozó zsinatra utalva utalt rá, hogy "a magyar reformátusoknak pünkösd szent, felemelő ünnepe kicsit korábban jött az idén: május 22-én". Szavai szerint "jó volt együtt lenni, átélni, milyen az, amikor lelkünk megrendül". Pünkösdkor országszerte tartottak vallási és kulturális programokat, ünnepi szentmiséket és istentiszteleteket. Sárospatakon háromnapos programsorozattal emlékeztek meg a város szülöttéről, Árpád-házi Szent Erzsébetről.
Kacsoh Dániel