Püspöki felszólalás az egyházi kulturális tevékenység méltó elismeréséről

Nyomtatás

ImageFriedhelm Hofmann würzburgi püspök szerint nem megfelelő az egyházi kulturális tevékenység politikai és társadalmi értékelése.

 

 

 

 

 

„Sokszor maguk az egyházak is idegenkedve tekintenek a hozzájuk kötődő kulturális teljesítményekre, véka alá rejtve az abból fakadó fényt” – fogalmazott Friedhelm Hofmann az egyházi könyvtárak július 16-án Würzburgban tartott ökumenikus konferenciáján. „Különösen olyan időszakokban, mint a jelenlegi gazdasági válság, fokozottabb igény ébred az emberekben az erkölcsi alapelvek iránt, és egyértelműbbé válik a művelődés és az esélyegyenlőség szükségessége. Ennek érdekében a keresztény egyházak sok mindenhez hozzá tudnak járulni” – hangsúlyozta Hofmann.

A würzburgi püspök arra szólít, hogy a kulturális értékek éltetői hívjanak életre egy szövetséget, mely azt hivatott szolgálni, hogy a kultúrát a válságok idején is igazi gazdagító tényezőként ismerjék el és méltányosan támogassák. Hofmann arra buzdította az érintett területeken tevékenykedőket, hogy „mutassák meg az embereknek azt a gazdagságot, amelyet az emberi szellem alkotásai közvetítenek”.
Magyar Kurír