XVI. Benedek katekézise a papképzésről

Nyomtatás

XVI. Benedek pápaA Szentatya a papok megfelelő képzésének szükségességét hangsúlyozta a Castel Gandolfóban tartott augusztus 19-i általános kihallgatáson.

 

 

Lelkiismeretesen elő kell készíteni a papok szívét, lelkét a lelkipásztori tevékenységre – hangsúlyozta Benedek pápa. A helyes papképzés példaképeként Eudes Szent Jánost (1601–1680) méltatta a Szentatya. A szentéletű francia lelkipásztor, akire augusztus 19-én emlékezik az Egyház, Vianney Szent Jánoshoz hasonlóan „jelentős papi személyiség volt” – fogalmazott a pápa.

Eudes felismerte, hogy kortársai lelki nehézségei javarészt a papképzés elégtelenségéből fakadnak. E problémák orvoslása érdekében különös hangsúlyt fektetett a Szentírás elmélyült ismeretére és Isten igéjének hiteles hirdetésére. 1643-ban megalapította a Jézusról és Máriáról elnevezett, fogadalom nélküli klerikus kongregációt (Congregatio Iesu et Mariae), amely a falusi lelkipásztorok képzését igyekezett támogatni. E társaság létrehozásával példaértékűen hozzájárult a megfelelő papkézéshez.
Eudes Szent Jánost 1925-ben Vianney Szent Jánossal együtt avatta szentté XI. Piusz pápa – hangzott el a Szentatya katekézisében augusztus 19-én.
Magyar Kurír