Az ember nem abszolút ura a teremtett világnak

Nyomtatás

Az ember nem abszolút ura a teremtett világnak. A világ vezetői óvják a környezetet, vállaljanak szolidaritást a szegényekkel – hangzott a pápa buzdítása az általános kihallgatáson.

Szerdán délelőtt Castel Gandolfo-ban XVI. Benedek pápa a zarándokok nagy számára való tekintettel két részletben tartotta meg az audienciát, amelyen a világ minden részéről érkezett 5 és fél ezer hívő vett részt. A Szentatya először olaszul mondta el katekézisét, amelyet összefoglalt franciául, angolul és spanyolul is, majd köszöntötte a pápai nyaraló udvarán összegyűlt csoportokat. Ezt követően fogadta a több mint kétezer németajkú hívőt.
XVI. Benedek hálát adott Istennek a teremtés értékes ajándékáért, amelyet nemcsak a vakáció időszakában lehet élvezni. A környezetpusztulás különféle jelenségei, a természeti csapások, amelyekről sajnos gyakran szól a krónika, arra szólítanak fel mindnyájunkat, hogy megfelelően tiszteljük a természetet.
A föld a Teremtő értékes ajándéka, az egyház pedig elkötelezte magát a föld, a víz, a levegő védelmében és arra törekszik, hogy megvédje az embert is saját maga elpusztításától. Ha megszűnik az emberi teremtmény kapcsolata a Teremtővel, akkor az ember az anyagi világ legmagasabb rendű lényévé válik. Léte célja mindössze arra korlátozódik, hogy minél többet birtokoljon.
Rendkívül fontos, hogy a nemzetközi közösség és az egyes kormányok megfelelő intézkedéseket hozzanak, amelyekkel hatékonyan megakadályozzák a környezet felhasználásának káros módjait. A költségeket azok fizessék, akik haszonélvezői a közös környezeti erőforrásoknak, ne más népek vagy a jövő nemzedékei – mondta katekézisében a pápa. A környezet megóvása, az erőforrások, valamint a klíma védelme azt igénylik, hogy a nemzetközi felelősök közösen cselekedjenek a törvény és a szolidaritás tiszteletben tartásával, különös tekintettel a föld legszegényebb régióira. Nélkülözhetetlenül fontos tehát, hogy változtassanak a globális fejlődés jelenlegi formáján, felszámolva az éhínség és a nyomor botrányát.
XVI. Benedek beszéde végén Szent Ferenc Naphimnuszának szavait idézte:
„Mindenható, fölséges és jóságos Úr, Tied a dicséret, dicsőség és imádás és minden áldás. Minden egyedül Téged illet, Fölség”.
A lengyel zarándokhoz intézett köszöntésében XVI. Benedek emlékeztetett rá, hogy augusztus 26-a a czestochowai Szűzanya emléknapja. Jasna Góra királynője évszázadok óta rendkívüli segítségben és védelemben részesíti a lengyel nemzetet. Isten szolgája, II. János Pál példája nyomán, követve „Totus Tuus” jelmondatát, Máriával együtt tartsanak ki a hitben, bátran tegyék azt, amit Jézus mond nekik.
A szerda délelőtti általános kihallgatás második részében a pápa a Németországból és Ausztriából, valamint Hollandiából és Belgiumból érkezett zarándokokat köszöntötte, közöttük egy ostiai nyári tábor ezer diákját.
„Caritas in veritate” k. enciklikájának tanításából idézve, hozzájuk intézett beszédében is kifejtette: az ökológiai kérdések különösen kapcsolódnak az ember teljes fejlődésének témájához. Mindnyájan felelősek vagyunk a teremtett világért, és csak ezzel a szemlélettel tudjuk megoldani az emberiség jövőjének problémáit – mondta német nyelvű katekézisében a Szentatya.
Vatikáni Rádió