A jövő évi Rimini Meeting mottója

Nyomtatás

„A szív az, ami nagy dolgok iránti vágyakozásra indít bennünket.”

Befejeződött a 30. Rimini Meeting, amelynek minden eseménye és részlete igazolta, mintegy illusztrálta a mottót „A megismerés mindig egy esemény”.
Szombaton az Olaszország Európa szívében címmel került sor találkozóra Renato Schifanival az olasz Szenátus elnökével. A politikus személyes szavakkal kezdte: Tőletek, fiataloktól tanuljuk annak az értékét, hogy a nehéz pillanatokban is érdemes együtt maradni. Ti felemelt tekintettel előre mentek, minden bizonytalanság és nehézség ellenére. Itt lenni veletek konkrét módon való megtapasztalása annak, amit Don Giussani mondott a barátságról, és amit most szívesen idézek:
„Barátnak lenni ezt jelenti: Ugyanaz a sorsunk, ugyanaz az utunk, Te a részem vagy és én a tiéd, a te boldogságod az enyém, az enyém a tiéd. Te és én egyek vagyunk.”
Schifani többek között elmondta: „ A szubszidiaritás nem csupán egy szlogen. Szubszidiaritás és szolidaritás olyan értékek, amelyek a legjobban kifejezik egy ország színvonalát. Nem a pénz a mértéke az emberségünknek, hanem az ember a záloga minden igaz sikernek. Miközben legyőzzük mások magányát, egy kicsit mi is kevésbé magányossá válunk.
Egy társadalom, amely nyitott a fiatalok gondolataira támogatja a megismerést és az igazságban való gazdagodást. A Szenátus elnöke újra Giussanit idézte: „Azt kívánom, hogy sohase legyetek nyugodtak!” A politika a kultúra legteljesebb formája. Giussani atya e szavai – amelyeket nem szabad félreértelmeznünk – mindazok számára igazi feladatot kell jelentsenek, akik a megfigyelés, az értékelés, és a szolidaritás alapján hisznek egy új társadalom megteremtésében. Erre van szüksége a politikának. Reménnyel és bizalommal tekintünk a fiatal nemzedékre – mondta befejezésül.
Délután a Meeting utolsó eseménye - több éves hagyománynak megfelelően - Luigi Giussani Itt és most (Qui e ora, Ed. BUR, Milano) című könyvének bemutatója volt. Részt vettek Giancarlo Cesana a Milánói Egyetem professzor, a Comunione e Liberazione egyik vezető személyisége és Oscar Giannino az Olaszországban közismert, kissé extravagánsnak tartott újságíró. Giussani nevelési tapasztalata, karizmája máig meghatározó és újabb nemzedékeknek ad életet. Ezért adták ki 1984-1985ben egyetemistákkal folytatott beszélgetéseinek gyűjteményét. Giannino így fogalmazott: Giussani a hétköznapi életszentségre hív mindenkit. Ő abszolút tekintély – még ha nem is ismertétek – és az is marad. Így tanít: Isten arra hív, hogy szabadon tegyük, amit Ő vár tőlünk. Don Giussanival összetartozunk, és az arra indít, hogy szeressük a valóságot, hálásan emlékezve arra, Aki feláldozta magát azért, hogy megérthessük, mire vagyunk szabadon képesek.
Számos más könyvajánló beszélgetésre is sor került a Meeting egy hete folyamán, szűkebb körben, amolyan irodalmi kávéház formájában. Beszédes felidézni néhányat a címek, témák közül, amelyek hangsúlyt kaptak: VI. Pál, A hit éjszakái - Teréz anya a posztmodern szent; Karol Wojtiła titkai; XVI. Benedek pápa katekézisei; Együtt győztünk – az orvos és a beteg közös küzdelméről; A jog Európája; Egyetlen i-betű – a XX. Század egyházáról; Edith Stein – Izrael és az Egyház nagyszerű leánya; Egy sátortól az otthonig – életem egy találkozásban született újjá; Az Istenre vonatkozó kikerülhetetlen kérdés; Az élet a tét – Eluana és mi; William Congdon: A látás kalandja; A szerencse nem létezik – történetek emberekről, akiknek sikerült újrakezdeniük; A katolikus apológia enciklopédiája; Galileitől a csillagokig; Enzo – egy barátság kalandja.
Jó jel, hogy két stand területe és látogatottsága egyértelműen megnövekedett a korábbiakhoz képest: a Szubszidiaritás alapítványé és a Borromeo Szent Károly Papi Testvériségé.
A missziós papok standjánál – mint immár évek óta – olyan trikót lehet vásárolni, amellyel támogatják a papképzés ügyét és amelyek szellemesen „reklámozzák”a papságot. Az idein pálcika emberek adogatják egymásnak a téglákat, amelyekből nem épület, hanem kínai írásjelekkel egy felirat készül: Az utolsó híd, utalva a világnak arra a legtávolabbi pontjára, Taiwan-ra, ahol jelen van a Borromeo Szent Károly Papi Testvériség.
A Meeting önkénteseinek nagy része már egy újabb generáció. Ők nem látták az első Meetingeket, csak hallottak róla. Bizonyos értelemben már történelem a számukra, ugyanakkor sokkal inkább élő hagyomány, egyszerűen élet, amelynek eseményei amellett, hogy a megismerés folyamatának részei, a kezdeti Esemény megnyilvánulásai.
Az önkéntesek maguk fizetik szállásukat, étkezésüket és általában napi 6-8 órát dolgoznak. A fiatalok versengenek a lehetőségért, hiszen vannak akiknek már nem jut munka…
A kiállítások mindig meghatározó részei a Meetingnek, és a későbbiek folyamán bérelhetők, azaz másutt is bemutatásra kerülnek. Az idén a következő témákban voltak kiállítások: A megismerés kalandja Massaccio, Fra Angelico és Pierro della Francesca festészetében, Szent Ágoston – Csak azt ismerjük meg, amit szeretünk, Szülök, akik szenteket neveltek – a tavaly boldoggá avatott Martin házaspárról, Lisieux-i Kis Szent Teréz szüleiről, valamint A keresztény bazilika születése és – idén először –kiállítás a gyermekeknek: Az ég a föld és én… címmel.
Az idei jubileum kapcsán sokszor volt alkalom visszatekintésre. Meglepő és a Comunione e Liberazione akkori erejét jól mutatja, hogy az első Meetingen 1979ben már 50.000 látogató volt.
Az idei Meeting számokban. Emilia Guarnieri, a Meeting alapítvány elnöke elmondta a válság első Meetingje nemzetközibb és népszerűbb volt, mint valaha: 57 országból több mint 800.000 látogató érkezett. Összesen 116 találkozó és kerekasztal-beszélgetés,9 kiállítás, 26 előadás, több sportesemény, 300 előadóval, közel 4000 önkéntessel, akik között legtöbben olasz diákok, de számos külföldi is volt.
Az értelem legmagasabb rendű megnyilvánulása a csodálkozás.
Az ember előbb csodálkozik, s aztán cselekszik. Ha nem csodálkozunk, akkor csak a megoldandó problémák maradnak, ha úgy tekintünk az életünkre, mint egy megjavítandó szerkezetre, akkor elvész az ember.
Mondta Fabrice Hadjadj, arab származású Franciaországban született filozófus, aki nemrégen a zsidó vallásról a kereszténységre tért át.
Éppen ez az a csodálkozás, ami sokakon látszott, és amit a vérprofi menedzser és a modern elektronikus ajtó befolyásos embere James Murdoch a Meetinggel kapcsolatban kifejezésre juttatott: „hogyan vagytok képesek mindezt megvalósítani?!?”
Egy ilyen költői kérdés elég komoly elismerést jelent.
A 2009-es 30. Meeting a résztvevők sokasága számára jelentett értelmezési segítséget, a megismerés kitágítását.
A megismerés nem egy mechanikus folyamat, hanem mindig egy esemény!
A jövő évi találkozó 2010. augusztus 22-28. között lesz, a mottója pedig: „A szív az, ami nagy dolgok iránti vágyakozásra indít bennünket.”.
Vatikáni Rádió