Világosságában járnak a nemzetek

Nyomtatás

„Világosságában járnak a nemzetek” – XVI. Benedek üzenete a 2009-es Missziós Világnapra.

Idén október 18-án ünnepeljük az egyház evangelizációs tevékenységének emléknapját. A Szentatya a Jelenések könyvéből (Jel. 21:24) vett idézetet választotta ez évi üzenete címéül. Bevezetőjében emlékeztet az egyház küldetésének céljára: az Evangélium fényével megvilágítani a népeket a történelmen át Isten felé vezető útjukon, hogy Benne kiteljesedhessenek. A pápa hangsúlyozza, hogy az egyház nem hatalmának kiterjesztésén vagy uralmának megerősítésén dolgozik, hanem, hogy elvezesse az embereket Krisztushoz, a világ üdvözítőjéhez.
Az öt szakaszból álló üzenet első részének címében XVI. Benedek megállapítja, hogy minden ember az üdvözülésre kapott meghívást. Az egész emberiségnek az a hivatása, hogy visszatérjen forrásához, Istenhez, ugyanis csak Benne találhat beteljesülésre. Az egyház küldetése, hogy a reményt „fertőző” módon terjessze minden nép között. Ez az egyetemes misszió váljon az egyház életének állandó jellemzőjévé. Az Evangélium hirdetése számunkra legyen olyan, mint Pál apostol számára volt: elsődleges és elkerülhetetlen kötelesség.
A „Zarándok egyház” címet viselő második részben a Szentatya utal rá, hogy bár Isten országa nem e világból való, mégis ebben a világban él, történelmében az igazságosság és a béke, továbbá az igazi szabadság és a minden személy méltósága iránti tisztelet ereje. A pápa arra hívja az egyház minden tagját, hogy vegyen részt ebben a misszióban és szolgálatban.
A harmadik, „Missio ad gentes” fejezetben XVI. Benedek kiemeli az evangelizálás feladatát, mint kötelességet és küldetést, amelyet a mai társadalomban elterjedt alapvető változások még sürgetőbbé tesznek. Elsődleges lelkipásztori feladattá kell tenni a népek evangelizálását.
A negyedik részben arra figyelmeztet a pápa, hogy evangelizálnunk kell a vértanúság vállalása által is. Megemlékezik imáiban mindazokról, akik életüket kizárólag az evangelizálás tevékenységének szentelik. Különösen kiemeli a helyi egyházakat és a misszionáriusokat, akik tanúságot tesznek és terjesztik Isten országát az üldöztetés helyzeteiben is, továbbá, akik az elnyomás különböző fajtáinak vannak kitéve a társadalmi diszkriminációtól kezdve a bebörtönzésig, kínzásoknak alávetve és a halálnak kitéve.
Az egyház ugyanazon az úton jár és ugyanabban a sorsban osztozik, mint Krisztus, mivel nem emberi logika alapján működik és nemcsak saját erejére épít. A kereszt útját követi és az Atya iránti gyermeki engedelmesség által tanúságot tesz és útitársa az egész emberiségnek.
XVI. Benedek háláját fejezi ki a Pápai Missziós Műveknek. Ösztönzi őket nélkülözhetetlen szolgálatuk folytatására, amelyet a missziós tevékenység és képzés előmozdítása, valamint a fiatal egyházak számára az anyagi segítség szétosztása terén végeznek. Pápai Missziós Művek intézményein keresztül megvalósul az egyházak közötti szeretetközösség, a kölcsönös törődésnek és a missziós erőfeszítésekben való osztozásnak köszönhetően.
A 2009 októberi Missziós Világnapra írt üzenetét lezáró, ötödik részben a pápa emlékeztet rá, hogy a missziós lelkesedés mindig is az egyház vitalitásának jele volt. Ennek ellenére újra megerősítendő, hogy az evangelizálás elsősorban a Szentlélek műve. Még mielőtt cselekvés lenne ugyanis - a helyi egyház tanúságtétele Krisztus világosságáról, amelynek nevében elküldi misszionáriusait határain túlra. Ezért a pápa minden katolikust arra kér, hogy imádkozzon a Szentlélekhez: növekedjen az egyház lelkesedése Isten országának terjesztése, valamint a misszionáriusok és a misszióban érintett keresztény közösségek iránt, akik gyakran a frontvonalban, az ellenségeskedés és az üldöztetés helyzeteiben végzik tevékenységüket. Ugyanakkor arra kér mindenkit a Szentatya, hogy az egyházak közötti szeretetközösség jeleként ajánljon fel anyagi támogatást, különösen most az egész emberiséget sújtó válság idején, hogy ezáltal a fiatal helyi egyházak megvilágosíthassák a nemzeteket a szeretet Evangéliumával.
Vatikáni Rádió