XVI. Benedek üdvözölte Viterbóból

Nyomtatás

XVI. Benedek üdvözölte Viterbóból az „Emberek és vallások” találkozó résztvevőit.

A Szentatya vasárnap délben Viterbo városából küldte üdvözletét a békéért imádkozó vallásközi találkozó résztvevőihez. A Szent Egyed közösség és a krakkói érsekség által szervezett „Emberek és vallások” elnevezésű összejövetel vasárnap kezdődött Lengyelországban. A találkozó a lagiewniki-i Isteni Irgalmasság Kegyhelyen, Stanislaw Dziwisz bíboros, Krakkó érseke által celebrált szentmisével vette kezdetét.
Vasárnap, késő délután a krakkói Auditorium Maximumban megkezdődött a munkálatokat megnyitó összejövetel a lengyel és a nemzetközi hatóságok, illetve a katolikus egyház vallási vezetőinek részvételével.
„A béke egy folyamatban lévő építkezés”. II. János Pál pápa 1986-ban Assisiben elhangzott mondatát idézték a krakkói kegyhelyen tartott ökumenikus liturgián. A szentély zsúfolásig megtelt a világ minden részéről érkezett hívőkkel. Dziwisz bíboros, Krakkó érseke és Serafim, a romániai ortodox egyház metropolitája homíliájukban hangsúlyozták, hogy az imádságnak milyen fontos szerepe van a béke megvalósításában. Az országokat és emberek millióit elpusztító háború valamint a kommunista diktatúra szörnyű évei után, Isten a béke csodájával és egy egységes Európával ajándékozott meg bennünket. De a béke nem egy olyan adomány, amelyet egyszer és mindenkorra meg lehet szerezni. A legnagyobb veszélyek az elvilágiasodásban, a féktelen fogyasztásban, a kapzsiságban és a test élvezeteinek keresésében rejlenek - mondta homíliájában Dziwisz bíboros.
Közép- és Kelet-Európa szörnyűséggel teli történelme anyagi és lelki romokat hagyott maga után – mondta Serafim metropolita. Elérkezett az idő, hogy türelemmel építsük újjá a keresztény és emberi értékeket. Fontos, hogy minden vallás hívei egységes erővel imádkozzanak a hosszútávú békéért, ahogyan azt kedden tesszük Auschwitzban, egy csendes felvonulással a különböző vallások képviselőivel - zárta beszédét Serafim metropolita.
„Boldogok a békeszerzők, mert Isten fiainak nevezik majd őket” - minden kereszténynek ezzel az élet programmal kell élnie, különösen a laikusoknak, akik a világban vannak és arra lettek meghívva, hogy a föld sója legyenek. A világi hívők missziója éppen ebben rejlik, hogy az Evangélium kovászaként a világot belülről alakítsák át, az igazságért, az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletben tartásáért fáradozva. És ne felejtsük, amire XVI. Benedek is gyakran emlékeztet, hogy a békéért folytatott harc első és legfontosabb része Krisztus hirdetése. Ő a világ igazi békéje. – emlékeztet a Szentatya szavaira Stanislaw Rylko bíboros, a Világiak Pápai Tanácsának elnöke.
Vatikáni Rádió