XVI. Benedek november 21-én kihallgatáson fogadja a művészeket

Nyomtatás

ImageSzeptember 10-én a Szentszék sajtótermében ismertették a pápa és a művészek közötti találkozó programját. A sajtótájékoztatón beszédet mondott Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának, valamint az Egyházi Kulturális Javak Pápai Bizottságának elnöke, továbbá Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeumok igazgatója.

XVI. Benedek pápa november 21-én a Sixtus-kápolnában fogadja a festészet, a szobrászat, az építészet, az irodalom, a zeneművészet, valamint a modern művészetek, a filmművészet, a formatervezés, a videoművészet képviselőit – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján.
Az audiencián két évfordulóról is megemlékeznek majd: II. János Pál 10 évvel ezelőtt, 1999-ben intézett levelet a művészekhez a közelgő szentév alkalmából; VI. Pál pedig 45 évvel ezelőtt, 1964. május 7-én fogadta a művészek képviselőit a Sixtus-kápolnában. A Szentatya párbeszédet kíván folytatni a művészekkel abban a reményben, hogy a múlt nyomán újjászületik egy „termékeny szövetség”, tíz évvel azután, hogy II. János Pál pápa levélben biztosította a művészeket nagyrabecsüléséről.
A szeptember 10-én ismertetett program szerint november 20-án a művészek felkeresik a Vatikáni Múzeumokban a Modern és Kortárs Művészetek Gyűjteményét, amelyet VI. Pál kívánságára hoztak létre. A november 21-ei kihallgatáson Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke köszönti a Szentatyát a művészek nevében. Részleteket olvasnak fel II. János Pálnak a művészekhez írt leveléből, majd XVI. Benedek pápa intéz beszédet hozzájuk.
A sajtótájékoztatón Gianfranco Ravasi érsek a hit és a művészet kapcsolatáról szólva megállapította, hogy folyamatos kihívásról van szó. A művészetek korunkban kiléptek a templomok világából, maguk mögött hagyták a bibliai elbeszéléseket, a jelképeket, a szent példabeszédeket, és a modernség világi útjaira léptek. Elfordultak attól a felfogástól, hogy a művészi alkotás a lét transzcendens világnézetét testesíti meg. Ravasi érsek idézte Georges Braque francia festő és szobrász szavait: „a művészet feladata, hogy felkavarjon, a tudományé pedig, hogy megnyugtasson”. A mai művészet úgy kelt zavart, hogy megbotránkoztat és provokál, nem pedig nyugtalanít, arra késztetve az emberek értelmét és szívét, hogy megpillantsák a Végtelen mélységeit – fejtette ki beszédében a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke.
Ravasi érsek annak a meggyőződésének adott hangot, hogy nemcsak lehetséges, hanem szükséges is a művész és a természetfeletti, a szépség és a hit találkozása. A főpásztor Hermann Hesse svájci író szavait idézve zárta beszédét: A művészet azt jelenti, hogy mindenben megmutatjuk Isten jelenlétét.
Antonio Paolucci professzor, a Vatikáni Múzeumok igazgatója felszólalásában emlékeztetett VI. Pál és a művészek 45 évvel ezelőtti találkozójára. VI. Pál pápa 1973-ban, a Modern Egyházművészet Múzeumának megnyitásakor mondott beszédében határozott különbséget tett a szakrális és az egyházi művészet között. Az első feladata és szerepe, hogy az istentiszteletet szolgálja, a második pedig gyakorlatilag végtelen lehetőség a művész kreativitása számára.
„Mindaz, ami kifejezi az emberi spiritualitás megnyilvánulásait, a természet csodáit, az érzelmeket, az élet és halál, az abszolútum és a természetfeletti nagy kérdéseit illetően, a vallásos művészet tárgyát képezheti” – fejtette ki beszédében a Vatikáni Múzeumok igazgatója.
Magyar Kurír