Senki se éljen magára hagyatva

Nyomtatás

„Senki se éljen magára hagyatva, a társadalom peremére szorítva” – mondta a pápa a Sant’Egidio közösség szegénykonyháján


December 27-én, Szentcsalád vasárnapján XVI. Benedek pápa felkereste a Sant’Egidio Közösség római szegénykonyháját, ahol 150 személlyel együtt ebédelt. A Szentatyát a közösség alapítója, Andrea Riccardi történész, valmint elnöke, Marco Impagliazzo, továbbá Vincenzo Paglia, terni püspöke köszöntötték. Jelen volt Luigi Moretti érsek, római vicegerens is. A találkozó bensőséges, családi légkörben zajlott le a trasteverei szegények körében. Kézzel foghatóvá vált Krisztus jelenléte az éhezőkben, és azokban, akik enyhítik éhségüket. A menzán minden nap visszhangzik Karácsony üzenete, érezhető a keresztény szeretet, amely konkrét tettekben nyilvánul meg.
A Szentatya asztalánál 12 személy foglalt helyet, közöttük egy cigány család, egy síita afgán férfi, egy 90 éves özvegyember, egy 25 éves fiatalember, aki születése óta kerekes kocsin él, és akit családja magára hagyott. A pápa az ebéd elfogyasztása közben szívélyes beszélgetést folytatott velük, végighallgatta nehézségekkel teli élettörténetüket. Ezen a helyen ugyanis nem pusztán a fizikai éhséget enyhítik, hanem szolgálnak minden rászoruló személyt fajra, vallásra, kultúrára való tekintet nélkül.
A pápa a menzán jelenlévőkhöz intézett beszédében rámutatott: „A Jézust követők szeretet gesztusai révén válik láthatóvá az az igazság, hogy Isten előbb szeretett minket és továbbra is ő az, aki megelőz minket a szeretetben. Ezért mi is válaszolhatunk szeretettel.” Máté evangéliumában Jézus így szól: „Mert éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok, vándor voltam és befogadtatok, mezítelen és fölruháztatok, beteg voltam és meglátogattatok, börtönben voltam és fölkerestetek.”
Beszédét így fejezi be: „amit e legkisebb testvéreitek közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” Ezeket a szavakat hallván valóban barátainknak érezzük azokat, akikben az Úr felismeri önmagát. Nemcsak barátaink, hanem családtagjaink – mondta a pápa. Megható tapasztalatnak nevezte a Sant’Egidio közösség családjánál tett látogatását. Örül, hogy Jézus barátaival lehetett, mert Jézus éppen a szenvedőket szereti, azokat, akik nehézségekkel küzdenek. Testvéreinek kívánja tekinteni őket. Az ebéd során hallott történetekre utalva a pápa megjegyezte: fájdalmasak és emberséggel teli történetek voltak, amelyeket idősek, bevándorlók, hajléktalanok, cigányok, fogyatékkal élők, gazdasági vagy egyéb nehézségekkel küzdők beszéltek el. Azért jött el közéjük, hogy éreztesse közelségét és kinyilvánítsa irántuk szeretetét.
Utalással a Szentcsalád ünnepére, emlékeztetett rá, hogy Jézus családja is már a kezdetektől fogva sok nehézséggel találkozott. Betlehemben nem fogadták be őket a szállásra, kénytelenek voltak Egyiptomba kivándorolni.
A Sant’Egidio közösség gondoskodásának köszönhetően a menzán jelenlévők találkozhattak Isten szegények iránti szeretetével. Van, aki itt talált családra. Itt megvalósul a család, mert az kerül az első helyre, aki a legnagyobb szükségben van. – mondta beszédében a Pápa. A családban a „mi” lép az önző és materialista társadalom „én”-je helyébe – hangsúlyozta beszédében Riccardi olasz történész, a közösség alapítója. Mindenkit arra buzdított, hogy Krisztusban találja meg azt a sziklaszilárd alapot, amelyre építve segítheti testvéreit.
Az ebéd végén a pápa személyesen adta át ajándékait a jelen lévő összes gyermeknek: filctollal teli iskolatáskákat, színes kifestőkönyveket, különféle játékokat. Meglátogatta a külföldi állampolgárok számára létesített olasz iskolát, végül egyenként köszöntötte az ünneplésére összegyűlt bevándorlók tömegét, a trasteverei negyed idős lakóit, hangoztatva: egyetlen nyelv képes csak arra, hogy mindnyájunkat egyesítsen, ez pedig a szeretet nyelvezete.
Vatikáni Rádió