Az egyiptomi kopt ortodoxok tragikus Karácsonya

Nyomtatás

Az egyiptomi kopt ortodoxok tragikus Karácsonya – Walter Kasper bíboros együttérzése III. Shenouda kopt pápával

Január 6-án hat keresztényt és egy muzulmán rendőrt ért halálos találat, mintegy tízen megsebesültek Felső-Egyiptomban, 64 km-re Luxortól. A hívek az ortodox Karácsony ünneplésére gyűltek össze a térség Szent János templomában, amikor éjfél körül egy fegyveres kommandó támadt rájuk. A sebesültek között van két muzulmán is, akik a templom környékén tartózkodtak a merénylet idején.
Kirollos püspök, aki a lövöldözés előtt néhány perccel hagyta el a templomot, azt nyilatkozta, hogy az elmúlt hetekben több fenyegetést kapott muzulmán csoportok részéről. Felpanaszolta, hogy a rendfenntartó erők nem vették komolyan ezeket a fenyegetéseket. Az Al-Dzsazíra katari televízió híradása szerint január 7-én reggel, mintegy kétezer keresztény tüntetett a helység rendőrállomása előtt, kövekkel dobálva az épületet. A rendőrök könnygázbombákkal és vízágyúval oszlatták el a tömeget.
Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke január 8-án angol nyelvű levelet intézett III. Shenouda alexandriai kopt ortodox pápához, Szent Márk székének pátriárkájához. A bíboros nagy fájdalommal vett tudomást a kopt keresztények tragikus haláláról és többük megsebesüléséről. Arról biztosítja levelében a kopt ortodox pápát, hogy együtt imádkozik egész közösségével.
Amikor a keresztények igazságtalanul szenvednek, Krisztus Testén esik seb, amelyben minden hívő osztozik. Osztozunk a fájdalomban, és közösen imádkozunk a sebek begyógyulásáért, békéért és igazságosságért. Minden kereszténynek egységesen kell fellépnie az elnyomás ellen, és közösen kell keresnünk a békét, amelyet csak Krisztus adhat meg – írja III. Shenouda kopt pápának küldött levelében Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke.
Vatikáni Rádió