Romero érsek boldoggáavatását szorgalmazzák

Nyomtatás

ImageEl Salvador püspökei a 30 évvel ezelőtt meggyilkolt Oscar Arnulfo Romero (1917–1980) mielőbbi boldoggávatását kezdeményezik. A Szentszék 2008 óta szünetelteti az eljárást.

San Salvador püspökei levélben fordultak XVI. Benedek pápához, Romero érsek boldoggáavatási eljárásának minél előbbi folytatását és lezárását kérve – írta Gregorio Rosa Chavez salvadori segédpüspök a plébániákra küldött havi lelkipásztori levélben. Fontos lépésnek tartja, hogy a püspökök képviselik az ország papjainak érdekeit.
Jose Luis Escobar Alas San Salvador-i érsek január 25-én bejelentette, hogy a helyi egyház számos rendezvényt szervez Romero érsek halálának 30. évfordulója alkalmából. A rendezvénysorozat március 20-án, ünnepi emlékmisével veszi kezdetét San Salvador székesegyházában.

A Szentszék két évvel ezelőtt ideiglenesen leállíttatta Oscar Arnulfo Romero boldoggávatási eljárását, az érsek személyének „politikai megközelítése” miatt és azon aggályra hivatkozva, hogy megítélése „San Salvadorban megosztottságot eredményez” – olvasható a Zenit római sajtóiroda január 27-i cikkében. Röviddel az eljárás felfüggesztése után új salvadori nagykövetet neveztek ki a Vatikánban. Beiktatásánál XVI. Benedek pápa Romero érsekről is megemlékezett, „Isten iránti szeretettel lángoló pásztornak” nevezve őt.

Image 
A salvadori érseket 1980. március 20-án ölték meg az Isteni Gondviselés Kórház kápolnájában, a szentmiseáldozat bemutatása közben. Közép-Amerika szerte ismert volt Romero érsek neve és tevékenysége; a lelkipásztor nyíltan síkra szállt az elnyomás és a kizsákmányolás ellen, és támogatta a szegények választási jogát. A gyilkosság hátterét mind a mai napig nem tudták teljesen tisztázni, a merényletet a háttérből irányító gyanúsított személyeket nem ítélték el.
II. János Pál 1996-ban lerótta tiszteletét Romero érsek sírjánál a salvadori székesegyházban. Egy, az El Salvador-i polgárháborúban elkövetett bűncselekmények felderítésével foglalkozó független igazságügyi bizottság információi szerint Roberto D'Aubuisson, a salvadori hadsereg tisztje, a későbbi szélsőjobboldali Arena párt alapítója volt a gyilkosság értelmi szerzője – írja a Kathpress hírügynökség.
Magyar Kurír