A szeretet a legnagyobb ajándék

Nyomtatás

ImageSzent Pál szeretethimnuszáról beszélt a pápa a vasárnapi Úrangyala-imádság alkalmából január 31-én. Mint mondta, a szeretet a keresztények jelképe és a legnagyobb ajándék.

A korintusiakhoz írt első levelében található szeretethimnuszban Szent Pál megmutatja a tökéletesség útját – mondta a Szentatya, aki szerint ezek a sorok az Újszövetség legszebb sorai közé tartoznak. Szent Pál szerint – hívta fel a figyelmet XVI. Benedek – ez az út nem kivételes tulajdonságok meglétéről, nem különleges tehetségekről – nyelveken szólásról, minden misztérium ismeretéről, csodálatos hitről vagy hősiességről – szól, hanem az igaz szeretetről, az agapéról, amit Isten Jézus Krisztusban mutatott meg nekünk.
A szeretet a legnagyobb ajándék, ami minden más ajándék értékét adja – mondta a pápa. Amikor végezetül majd szemtől szemben állunk Istennel, minden más ajándék eltűnik. Az egyetlen, ami örökre megmarad, az a szeretet, mert Isten szeretet, és tökéletes közösségben leszünk vele.
Amíg ebben a világban vagyunk, a szeretet a keresztény ember jelvénye: ebben hisz, és ezt teszi. A pápa idézett első enciklikájából (Deus caritas est – Az Isten szeretet): eszerint a szeretetnek két aspektusa van, amit jelent, és amit a gyakorlatban megvalósítunk belőle. Jézus Krisztusban ez a két aspektus tökéletes egységet alkot: Ő a megtestesült Szeretet. Ez pedig kereszthalálában mutatkozott meg teljesen a számunkra.
XVI. Benedek utalt a szentekre, akik különböző lelki adományokkal rendelkeztek, és különböző emberek voltak, de mindegyikük élete szeretethimnusz volt. Végezetül a vasárnap ünnepelt Bosco Szent Jánost, a szalézi család alapítóját és a fiatalok védőszentjét kérte a Szentatya, hogy járjon közben a papokért, akik a fiatalok tanítói, és akiknek a munkája lévén, a szeretetet a pasztorációban megtapasztalván számos fiatal adhatja életét Krisztusnak és az evangéliumnak.
Magyar Kurír