Az egyetlen hang, amit hallgatnunk és követnünk kell

Nyomtatás

ImageNagyböjt 2. vasárnapján, február 28-án az Úrangyala-imádság előtt a Szentatya a napi evangéliumról beszélt a Szent Péter téren összegyűlt híveknek. Az imádság után felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen hatékony lépéseket az iraki béke megteremtéséért.


Az evangéliumi részletben Lukács Krisztus színeváltozásáról beszél. Jézus arca teljesen átváltozott, ruhája pedig hófehéren ragyogott. Míg ő imádkozott, a három tanítvány aludt – ez azoknak a keresztényeknek a magatartását fejezi ki, akik részesülnek ugyan Isten dolgaiban, de valójában nem értik meg – mondta a pápa.
Amikor a tanítványok felébredtek, látták Jézus mellett a két férfit, s miközben Péter beszélt, felhő borította be őket. Ez a felhő Isten jelenlétét, az ő dicsőségét jelenti. A felhőből elhangzó szavak után – „Ez az én választott Fiam, őt hallgassátok” – a tanítványok szeme előtt ismét csak Jézus maradt. „Ennek nekünk is elégnek kell lennie – hangsúlyozta a Szentatya –, az ő szava az egyetlen hang, amit hallgatnunk és követnünk kell.”
Péter szavaiban – „Mester jó nekünk itt lennünk!” – a mi vágyunk is tükröződik az Istennel való együttlét, és az ő vigasza iránt. De mindaz az ajándék, vigasz, amit Istentől kapunk, nem érkezési pont, hanem fény, amely elkísér a felé vezető utunkon.
Az Úrangyala-imádság után a Szentatya imáiról biztosította a chilei földrengés áldozatainak hozzátartozóit, és együttérzését fejezte ki irántuk. A pápát szomorúsággal töltötte el, hogy az elmúlt napokban Moszulban ismét keresztényeket gyilkoltak meg. Imádkozik az elhunytakért, családtagjaikért, azokért, akik hasonló merényletek áldozatai lettek, és lelki közösségét fejezte ki az iraki keresztény közösség iránt. Egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg mindent a béke és igazságosság megteremtéséért Irakban.
Magyar Kurír