Alapvető erkölcsi értékek nélkül Európa soha nem lesz egységes

Nyomtatás

Alapvető erkölcsi értékek nélkül Európa soha nem lesz egységes – interjú a CCEE főtitkárával 

A chisinaui találkozót követően megkérdeztük Duarte da Cunha atyát, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának főtitkárát, hogy mutasson rá a zárónyilatkozat fő pontjára:
P. Duarte: Azt hiszem, hogy a legfontosabb üzenete a reményre való felhívás. Annak ellenére, hogy ezek a katolikus egyházak kisebbségben vannak, és gyakran felmerülnek problémák az állami hatóságokkal illetve ökumenikus és vallásközi téren is, mégis láttuk, hogy a szavak valósággá váltak. Láttuk, hogy az egyház valósága nő, mint imádkozó közösség és a karitatív tevékenység, a segítségnyújtás területén is. A remény tehát a legfontosabb, vagyis az, hogy nincs olyan probléma, amelyet ne tudnánk megoldani Isten kegyelmével.
Annak ellenére, hogy a Berlini Fal már 20 éve összedőlt, még sok a tennivaló. Moldovában is láttuk az értékek hiányát, a társadalom belső szétbomlását. Ez azonban nem pusztán a volt kommunista országok problémája, hanem sajnos egész Európát érinti. Meg vagyunk győződve arról, hogy alapvető erkölcsi értékek nélkül Európa soha nem lesz egységes. Nem az egyezmények és a szerződések azok, amelyek egyesíthetik a földrészt és megteremthetik a békés társadalmakat. Ebből a szempontból mindegy, hogy a vasfüggöny egyik, vagy másik oldalán voltak az egyes országok. Az individualizmust csak akkor győzhetjük le, ha megnyitjuk a szívünket Istennek és testvéreinknek. Csak így építhetjük az egységet, a valódi európai házat – nyilatkozta műsorunknak P. Duarte da Cunha, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának főtitkára.
Vatikáni Rádió