A pápa szenteli fel ősszel a Sagrada Familia-bazilikát

Nyomtatás

ImageBenedek pápa szenteli fel november 7-én az Antoni Gaudí által tervezett Sagrada Familia-tempomot Barcelonában. Közvetlenül előtte a Szentatya felkeresi Santiago de Compostelát, ahol idén újra szentévet ünnepelnek. Az utazásról Federico Lombardi szentszéki szóvivő tájékoztatta a nyilvánosságot. A spanyolországi látogatás a pápa ötödik külföldi útja lesz ebben az évben.


 

 

 

A Sagrada Familia-bazilikát, Antoni Gaudí (1852–1926) alkotását 1882-ben kezdték el építeni. A katalán építész, Gaudí 1883-ban vette át az építési munkálatok irányítását. Az építészt több mint 40 évnyi alkotómunka után a templom közvetlen közelében baleset érte, elütötte egy villamos, s pár nap múlva meghalt. 2000-ben indították el Gaudí boldoggáavatási eljárását.

A Sagrada Familia Barcelona egyik jelképe. Az épülő templom részeit az UNESCO 2005-ben a világörökség részéve nyilvánította. Az építészeti alkotás a neokatalán stílus – a neogótika változata – a szecesszió és a modernizmus jegyeit hordozza.
2010-ben a székesegyház középső hajójának tetőszerkezetét kívánják befejezni az építők, hogy elkészüljön a bazilika első zárt, liturgiák bemutatására alkalmas tere. A tervek szerint az első szentmisével szentelik fel a Szent Családról elnevezett engesztelő templomot. Az építkezés végleges lezárása szakértők becslése szerint még körülbelül húsz évet vesz igénybe.
Magyar Kurír