Szent Patrick ünnepe alkalmából a pápa köszöntötte az ír katolikusokat

Nyomtatás

A Szentatya az általános kihallgatás során különös szeretettel köszöntötte az írországi híveket, védőszentjük Szent Patrik ünnepe alkalmából.

„Amint az ismeretes – mondta – az írországi egyház az utóbbi hónapokban súlyos megpróbáltatást élt át a kiskorú gyermekek ellen elkövetett visszaélések válsága miatt. Mélységes aggodalmam jeleként pásztorlevelet írtam, amelyben foglalkozom ezzel a fájdalmas helyzettel. Ezt a levelet Szent József, a Szentcsalád és az egész egyetemes egyház védőszentjének ünnepén írom alá és mindjárt utána továbbítják Írországba. Arra kérek mindenkit – mondta még a pápa -, hogy nyitott szívvel és a hit szellemében olvassák el ezt a levelet. Azt remélem, hogy ez elősegíti majd a bűnbánat, a gyógyulás és a megújulás folyamatát.”
Szent Patrick ünnepén Seán Brady ír bíboros az armaghi székesegyházban bemutatott szentmisén azonnal reagált a pápai levél hírére és azt mondta, hogy ez a helyi egyház számára új szakasz kezdetét jelenti. Seán Brady bíboros, akit ezekben a napokban több helyről azzal vádolnak, hogy takargatott egy 70-es években elkövetett szexuális visszaélést, mély sajnálkozását fejezte ki mindazoknak, akik úgy érzik, hogy ezzel a magatartásával elárulta őket. „A múltamra visszatekintve szégyenkezem amiatt, hogy nem voltam képes mindig megvédeni azokat az értékeket, amelyeket vallok és amelyekben hiszek”…Írország védőszentje ünnepén Seán Brady bíboros homíliájában végül imát kért a visszaélések áldozataiért, az egyházért és saját személye számára.
Vatikáni Rádió