Minek nevezzük? Hogyan tiszteljük?

Nyomtatás

Szent JózsefMinek nevezzük? Hogyan tiszteljük? - Katona Farkas ciszterci atya gondolatai Szent Józsefről

 

 

 

 

 

 

Szent József az első az összes szentek fölött, mivel ő a Boldogságos Szűzanyának a tisztaságos jegyese, szűzi hitvese és az Úr Jézus gondozó, nevelő szűzi édesatyja.

Szándékosan hangoztatjuk ezt a két nevet: hitves, atya szent Józseffel kapcsolatban. A hitves, az atya elnevezés mindent tartalmaz, de nem mond többet a való igazságnál. Mert Szent József nem pusztán jegyese, hanem valóságos hitvese a boldogságos Szűzanyának. Magyarul sohasem szoktuk a házastársakat jegyeseknek nevezni.
A jegyesség ugyanis bármennyire igaz és mély kapcsolat; végeredményben mégis csak ideig tartó, sőt bármikor felbontható, tisztán emberi, a jegyesek emberi akaratára bízott kötelék. A hitvesi viszony ezzel szemben örökké tart, soha fel nem bontható, nem csak a hitvesek akaratán múló kötelék, hanem Istentől rendelte örök értékű kapcsolat. Nyugodtan állíthatjuk, hogy Szent József Isten akarata szerint igazán hitvese a Szent Szűznek, mivel hit és hűség kapcsolta őket egymáshoz és Isten tette ezt a kapcsolatot soha meg nem szűnővé. Igazi házastársakként lélekben inkább egyek voltak, mint bármely más házastársak egyek lehetnek testben.
Jézussal való kapcsolatában pedig az egyetlen név, amely Szent Józsefet megilleti, és amelyhez joga van, az az atya neve. Magától értetődik persze, hogy csak így magában ezt a nevet nem alkalmazhatjuk, mivel igen könnyen félreértésekre adhat okot. Szükséges tehát, hogy valamilyen állandó jelzővel lássuk el, hogy megkülönböztessük a test szerinti atyaságtól, amely a legismertebb előttünk, és amelyre önkéntelenül is rágondolunk, amikor az atya szót halljuk. Jézus csodálatos módón született Józsefnek Máriával kötött szűzi házasságából, Józsefnek igazi és törvényes hitvesétől, mint igazi édesanyjától. Józsefnek a családjában született és így József gyermeke volt nem a törvény szerinti formaságok, hanem isteni rendelés folytán.
A legmegfelelőbb jelző, amit egyelőre még csak a teológusok használnak: a pater virginalis, azaz szűzi atya. A jelző itt nem tagad semmit sem az atya valóságából, nem csökkenti az atya szónak az értelmét, hanem csak megvédi a Szűzanyát minden értelmetlen félremagyarázástól.
Szent József tiszteletével kapcsolatban szemünk előtt tarthatjuk, hogy amiként Mária fogantatása, foganása a Szentlélektől, valamint szűzi, csodálatos szülése isteni tevékenységtől van, nem kevésbé Szent József atyasága is. Ezt szemünk előtt tartva hálával dicsőítsük a Mindenhatót!
Vatikáni Rádió