XVI. Benedek homíliája II. János Pál halálának ötödik évfordulóján

Nyomtatás

ImageII. János Pált a Krisztus iránti szeretet ösztönözte; neki szentelte életét szétáradó és feltétel nélküli szeretettel – hangsúlyozta a Szentatya március 30-án a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén.

Isten szolgája Karol Wojtyła 2005. április 2-án hunyt el. Emléknapja ez évben egybeesik nagypéntekkel, ezért korábbi időpontra tették a róla való megemlékezést. II. János Pál és munkássága a hűség, a remény és a szeretet példája – hangsúlyozta a szertartáson jelenlevő lengyelekhez, közöttük Stanisław Dziwisz bíboroshoz, krakkói érsekhez szólva XVI. Benedek.
A Szentatya kiemelte, hogy elődje szilárdan, gyengeség és habozás nélkül hirdette a jogokat; különösen akkor, amikor ellenállásba, ellenségeskedésbe és visszautasításba ütközött. Tudta, hogy az Úr fogja a kezét, és ez lehetővé tette, hogy gyümölcsöző szolgálatot végezhessen, amelyért most újra hálát adunk Istennek – mondta a pápa a szertartáson.
Ezt követően Benedek pápa utalt a napi evangéliumra, amelyben betániai Mária illatos olajjal kente meg Jézus lábát. Hangsúlyozta, hogy minden szeretetgesztus, mely Krisztus felé irányul, érinti az egyház egész testét, és szeretetet, örömet, világosságot áraszt szét. A szeretet legmagasabb kifejeződése a keresztben nyilvánul meg, ahol Isten Fia önmagát adja az emberekért, hogy életünk legyen. Leszáll a halál mélységeibe, hogy elvigye az embert Isten magasságába.
ImageII. János Pál egész élete e szeretet – a nagylelkű, feltétel nélküli önajándékozás – jegyében zajlott. Egyre közelebb került Istenhez a szeretetben, így képes volt a mai ember útitársául szegődni, Isten szeretetének illatát árasztva a világban. Annak, aki abban az örömben részesülhetett, hogy megismerhette és gyakran érintkezésbe kerülhetett II. János Pállal, kézzelfoghatóvá vált a benne élő hit. Fizikai erejének hanyatlása sosem gyengítette sziklaszilárd hitét, ragyogó reményét és buzgó szeretetét. Feláldozta magát Krisztusért, az egyházért, az egész világért. Szenvedése az utolsó pillanatig a szeretetért és a szeretetben zajlott.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír