Minden keresztény tegyen tanúságot a feltámadt Krisztusról, húsvét öröméről

Nyomtatás

ImageXVI. Benedek pápa április 7-én mondott katekézisében a feltámadás öröméről beszélt a Szent Péter téren összegyűlt zarándokoknak.

„A szerda délelőtti általános kihallgatást ma húsvét ragyogó fénye árasztja el” – kezdte katekézisét a pápa. Ezekben a napokban az egyház a feltámadás misztériumát ünnepli, és megtapasztalja azt a nagy örömet, amely a jó hírből fakad: Krisztus legyőzte a gonoszt és a halált. Ez az öröm nem pusztán húsvét nyolcadában tart, hanem 50 napon át, egészen pünkösdig.
Nagypéntek siralma és szenvedése, valamint Nagyszombat várakozásokkal teli csöndje után, íme, a csodálatos hír: „Az Úr valóban föltámadt és megjelent Simonnak” (Lk 24,34). Ez a legjobb hír az egész történelmében, az evangélium, amelyet évszázadokon át nemzedékről nemzedékre hirdetnek.
Krisztus feltámadása Isten hatalmának legfőbb és felülmúlhatatlan tette; rendkívüli esemény, Isten misztériumának legszebb és legérettebb gyümölcse. Annyira rendkívüli, hogy elmondhatatlan azokban a dimenzióiban, amelyek meghaladják emberi képességeinket. Ugyanakkor történelmi, valóban megtörtént, dokumentált esemény, amelyről szemtanúk tettek bizonyosságot. A feltámadás az az esemény, amelyre egész hitünk alapul; hitünk lényege, legfőbb oka – mutatott rá a Szentatya.
Az Újszövetség nem írja le Jézus feltámadását, hanem pusztán azok tanúságtételét közli, akik személyesen találkoztak Jézussal feltámadása után. A három szinoptikus evangélium elbeszélése szerint a hírt, hogy Jézus feltámadt, kezdetben néhány angyal közölte az emberekkel. A hír tehát Istentől származik, amelyet hírnökeire bíz, hogy adják tovább mindenkinek. Maguk az angyalok a következő szavakkal buzdítják az asszonyokat, akik korán reggel a sírhoz mennek: „Most siessetek és vigyétek hírül tanítványainak: 'föltámadt halottaiból és előttetek megy Galileába. Ott majd viszontlátjátok'” (Mt 28,7). Így az evangéliumi asszonyok révén mindenkihez eljut az isteni küldetés. Mindenki feladata, hogy hűen és bátran tovább adja másoknak ezt a szép, örömteli hírt – mondta szerda délelőtti katekézisében XVI. Benedek pápa.
Hitünk ennek az evangéliumi jó hírnek az állandó és hűséges továbbadásán alapul – hangsúlyozta a Szentatya. Mély hálánkat fejezzük ki Istennek a krisztushívők sokaságáért, akik megelőztek bennünket az évszázadok során, és mindig eleget tettek alapvető küldetésüknek, hogy továbbadják az evangéliumot. Húsvét örömhírének lelkes és bátor tanúságtevőkre van szüksége. Mint Krisztus minden tanítványa, mi is arra kaptunk meghívást, hogy tanúságot tegyünk róla – ez a feltámadt Úrtól kapott egyértelmű és magasztos küldetés. A Krisztusban kapott új élet örömhíre tükröződjön a keresztények életében, s változtassa meg a szíveket, az egész létet. Az evangélium elsősorban azért él tovább, mert maga Krisztus a jó hír élő és éltető lelke.
Az apostolokhoz hasonlóan mi is bizonyosak vagyunk afelől, hogy az Úr mindenkor együttműködik tanúságtevőivel. Felismerhetjük ezt mindenütt, ahol az igazi és tartós béke növekszik, ahol a keresztények és a jóakaratú emberek elkötelezettségét az igazságosság iránti tisztelet, a türelmes párbeszéd, a mások iránti tényleges megbecsülés, az önzetlenség, a személyes és közösségi áldozathozatal hatja át. Sajnos a világban sok szenvedést, erőszakot, meg nem értést is tapasztalunk. A húsvéti misztérium ünneplése, Krisztus feltámadásának örömteli szemlélése legyen jó alkalom arra, hogy nagyobb meggyőződéssel valljuk meg a feltámadt Úrba vetett bizalmunkat. Akkor leszünk valóban maradéktalanul a feltámadt Jézus tanúi, ha hagyjuk, hogy áthasson bennünket szeretetének csodája, ha szavainkban és még inkább tetteinkben, az evangéliummal teljes összhangban, felismerhetővé válik Jézus hangja és működése.
Az Úr tehát tanúiként küld minket a világba. Ezt csak úgy tehetjük meg, ha szüntelenül átéljük húsvét tapasztalatát. A feltámadt Krisztussal való személyes találkozásunk hitünk megdönthetetlen alapja, központi tanítása, reményünk friss és kimeríthetetlen forrása, szeretetünk lángoló dinamizmusa. Hagyjuk tehát, hogy meghódítson bennünket Krisztus feltámadásának vonzó ereje. Mária oltalmazzon bennünket és segítsen, hogy a maga teljességében megízlelhessük a húsvéti örömet, megosztva testvéreinkkel – mondta szerda délelőtti katekézisében XVI. Benedek pápa.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír