Benedek pápa megválasztásának ötödik évfordulójára emlékeztek

Nyomtatás

ImageÁprilis 19-én, hétfőn délután 5 órakor kezdődött a Budavári Nagyboldogasszony-templomban az a szentmise, amelyet Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius mutatott be XVI. Benedek pápa megválasztásának ötödik évfordulója alkalmából.

A szertartáson jelen volt Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a testület több tagja, Mádl Ferenc, Semjén Zsolt, Balog Zoltán, a diplomáciai testületek képviselői, valamint számos közéleti személyiség.
Szentbeszédében Juliusz Janusz apostoli nuncius kitért az április 10-én Szmolenszk mellett történt tragédiára, amelyben életét vesztette Lech Kaczynski elnök és kísérete. A nuncius köszönetet mondott Erdő Péter bíborosnak, hogy „ünnepélyes szertartást szervezett múlt szombaton a Szent István-bazilikában", és megköszönte „a kedves magyaroknak és számos ország képviselőjének, hogy részt vettek a szmolenszki és katyńi áldozatok tiszteletére rendezett szertartáson".
„A húsvét azonban, amikor a szenvedésre emlékezünk, a feltámadás reményének örömteli hangsúlyozásával végződik. Ugyanazzal a húsvéti lélekkel, de most örömteli hálaadással akarunk megemlékezni Joseph Ratzinger bíboros Szent Péter utódává történt öt évvel ezelőtti megválasztásáról" – folytatta a nuncius. „A mai liturgia Péter alakját és küldetését idézi fel, ennél fogva meghív bennünket arra, hogy megemlékezzünk Péter utódának, a római pápának az alakjáról és küldetéséről. (…) Péter jól megértette azt, hogy az igazi kőszikla, az igazi alap nem ő, hanem Krisztus maga. Ezért a szentmise első olvasmányában, Szent Péter első levelében az apostolfejedelem arra hív bennünket: 'Járuljatok hozzá, mint élő kőhöz, akit az emberek elvetettek ugyan, de Isten kiválasztott és megtisztelt. Ti is, mint élő kövek, épüljetek fel rajta lelki házzá, szent papsággá lelki áldozatok bemutatására, amelyek kedvesek Istennek Jézus Krisztus által' (1Pt 2,4). Ahhoz, hogy az Egyház élő kövei legyünk, az szükséges, hogy Szent Péterhez hasonlóan az igazság bátor tanúivá legyünk."
Juliusz Janusz a pápát érő támadásokról is szót ejtett beszédében. Mint fogalmazott, „csodálnunk kell a pápa bátorságát, hogy teljesen őszintén beszél az Egyházban való rosszról és minden eszközt igénybe vesz azért, hogy felfedezze és kijavítsa azokat a botrányokat, amelyeket felfedeznek. Éppen azért, mert az Egyház megtisztulást és a bűnös viselkedés eseteinek tisztázását akarja a kiskorúakkal való kapcsolatban, és vannak, akik ezen a területen minden bűnt az Egyházra akarnak terhelni. Nem beszélnek a valóságnak megfelelően arról, hogy a kiskorúakkal való visszaélések a társadalom legkülönfélébb csoportjaiban fordulnak elő. Az Egyház nem keresi a kifogásokat, tisztázni akar minden esetet és meg akar tisztulni. (…) ma az Egyház szinte az egyetlen szervezet, amely annyira sürgetően és szisztematikusan azért dolgozik, hogy minden esetet felderítsen, megbüntesse a bűnösöket és segítse a visszaélések áldozatait. Erről tett tanúságot a pápa az Ír Egyházhoz írt levelében, és sok jelenlegi megnyilatkozásában. Számunkra ez egy lehetőség a reflexióra és megtisztulásra." Hozzátette: „A pápa nem menekül el a felelőssége elől, de biztosan szüksége van a szolidaritásunkra. A pápa iránt érzett nagyrabecsülésünket kimutathatjuk, ha visszautasítjuk az igazságtalan vádakat, de mindenekelőtt, ha Istenhez emeljük imáinkat."
A nuncius homíliája teljes terjedelmében Dokumentumok rovatunkban olvasható.
A szentmisén a Mátyás-templom ének- és zenekara végzett zenei szolgálatot Tardy László karnagy vezényletével.
Magyar Kurír