A szabadság és a szeretet egy és ugyanaz

Nyomtatás

ImageXVI. Benedek pápa a Krisztusnak való teljes odaadottság új dimenziójáról, kemény feltételeiről és erőforrásáról beszélt a vasárnapi Úrangyala-imádsághoz fűzött elmélkedésében.


„Akik mindent odaadnak, még saját magukat is, hogy Jézust kövessék, a szabadság új dimenziójába lépnek, amit Szent Pál Lélek szerinti életnek nevez. E szabadság valójában mások szolgálatát jelenti (vö. Gal 5). A szabadság és a szeretet tehát egy és ugyanaz!" – hangsúlyozta a Szentatya.
A pápa utalt a Krisztus-követésnek a vasárnapi evangéliumban elhangzott kemény követelményeire is: az Emberfiának nincs hová lehajtania fejét; aki Krisztust követi, nem tekinthet hátra; a családi kötelékeknek el kell szakadniuk. „Mindez, noha keményen hangzik, valójában azt jelenti, hogy Isten országa, amely magának Jézus Krisztusnak Személyében valósul meg, egészen új és mindennél fontosabb. Ezzel a radikalitással – amelyet elsőként maga Jézus élt meg – tartozunk Isten szeretetének" – fogalmazott.
A papság évére és annak zárónapjára, Jézus Szent Szíve ünnepére visszatekintve a Szentatya arra buzdította a híveket: „Szemléljük az Úr Jézus istenemberi Szívének misztériumát, hogy meríteni tudjunk Isten szeretetének forrásából! Aki erre az átszúrt szívre tekint, amely mindig szeret, átérzi a zsoltárválasz igazságát: 'Te vagy az én Uram; nincs más javam rajtad kívül', és kész mindent hátrahagyva követni az Urat."
Az imádság után XVI. Benedek a libanoni maronita Estéphan Nehméről beszélt, akit vasárnap avattak boldoggá a közel-keleti országban. Szeretettel gratulált a libanoni keresztényeknek, és az új boldog oltalmába ajánlotta őket. Végül köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik imáikkal és adományaikkal támogatják Péter utódának apostoli és karitatív tevékenységét – írja az AsiaNews.
Magyar Kurír