Turkson bíboros az ENSZ-ben: A szegénység elleni küzdelem nem a szegények kiírtása

Nyomtatás

ImageA héten zajlik a New York-i ENSZ-csúcstalálkozó, amelyen az állam- és kormányfők a Millenniumi Fejlesztési Célkitűzések eddig elért eredményeit tárgyalják. A tanácskozáson felszólalt a szentszéki delegáció vezetője, a ghánai Peter Turkson bíboros, a Iustitia et Pax Pápai Tanács elnöke, aki XVI. Benedek pápa üdvözletét is tolmácsolta. Beszédében kifejtette, hogy a nemzetek családjának elkötelezettsége a fizikai szegénység leküzdésére nemes cél, nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a materiális szegénység együtt jár a kapcsolati, érzelmi és spirituális szegénységgel.

Turkson felhívta a figyelmet arra, hogy a személyt kell a figyelem középpontjába állítani a fejlődésre irányuló törekvések során. Amennyiben tiszteletben tartják mindenki politikai, vallási és gazdasági jogait és szabadságát, akkor paradigmaváltás következhet be, és a szegénység puszta kezelése helyett a javak megteremtésén lenne a hangsúly, a személy akadálynak tekintése helyett pedig azon, hogy a megoldás részeként kezeljék.
A Szentszék alapvető küldetése mindenekelőtt spirituális természetű, amely minden embert és a teremtett világot felölelő szerető gondoskodással egészül ki. Ezért a Szentszék kötelességének érzi, hogy jelen legyen a népek életében, valamint hogy a nemzetközi közösséggel és a civil társadalommal összefogva előmozdítsa a népek közötti igazságosságot és szolidaritást. Ezzel a meggyőződéssel kíván együttműködni a csúcstalálkozóval a béke, a társadalmi igazságosság és a hiteles, átfogó emberi fejlődés korának megteremtéséért – hangsúlyozta a bíboros.
A bíboros elismeréssel szólt az oktatásban elért eredményekről az egyenlő esélyek érdekében, és biztatónak nevezte az alapvető egészségügyi ellátás és a biztonságos ivóvíz biztosításában való előrelépést. Ugyanakkor kifogásolta, hogy ezeket a vívmányokat elsősorban csak a fejlődő gazdaságokban teremtették meg. A gyermekek rosszul tápláltságától szenvedő országoknak azonban csak kevesebb mint a fele lesz képesmegszabadulni ettől a problémától 2015-re. Ezért szerinte fokozni kell a politikai mozgósítást, növelni a folyamatos gazdasági és pénzügyi szolidaritást, hogy így biztosítsák az erőforrásokat. Keményen kell munkálkodni a szegény országok adósságának megszüntetéséért és meg kell akadályozni a nemzetközi uzsorakamat visszatérését, amely a XX. század utolsó évtizedeit jellemezte – figyelmeztetett a szentszéki delegáció vezetője.
Ezt követően utalt rá, hogy egyesíteni lehet az intelligencia és az emberi akarat végtelen lehetőségeit az átfogó emberi fejlődés érdekében. Van mód a pozitív változásra – hangsúlyozta. A helyi közösségek bevonása kulcstényezőt jelent saját fejlődésükben, és nélkülözhetetlen a nemzetközi segélyek valódi hatékonyságának elérésében, illetve a nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi struktúrák megteremtésében.
A kormányok ne avatkozzanak be vagy gátolják a vallásos és civil szervezetek autonómiáját, inkább ösztönözzék ezeket, és pénzügyileg is támogassák működésüket – szólított fel Turkson, aki élesen elítélte azt, hogy a Millenniumi Fejlesztési Célkitűzéseket „egoista életstílusok” támogatására is felhasználták (azaz a szegénységet a születésszabályozás életellenes eszközeivel kívánják csökkenteni). Ezt nemcsak mint vallási vezető, de mint afrikai és szegény családból származó mondom – figyelmeztetett a szentszéki delegáció vezetője.
A bíboros továbbá felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne féljen a szegényektől. A Millenniumi Fejlesztési Célkitűzéseket a szegénység elleni küzdelemre és nem a szegények kiirtására kellene használni. A szegény országoknak barátságos pénzügyi és kereskedelmi kereteket kell biztosítani, és segíteni őket a jó kormányzás, a civil társadalom részvételének előmozdításában. Ennek következtében Afrika és a világ más szegény régiói is hatékonyan képesek lesznek hozzájárulni mindenki jólétéhez – vélekedett Turkson.
Kiemelte, hogy a fejlődésre irányuló minden politika alapja legyen a személy vele született méltósága, egyedisége és transzcendens mivolta. Uralkodni kell a szenvedélyeken és a hedonista kísértéseken – ez jelenti a harmonikus társadalom építésének kiinduló pontját. Ez szükséges és nélkülözhetetlen feltétele a fenntartható gazdasági és az átfogó emberi fejlődésnek.
A Szentszék arra hívja a résztvevő országokat, hogy biztosítsanak erőforrásokat az anyák és gyermekeik, beleértve a meg nem született gyermekek egészségügyi ellátásának szükségleteihez. A nemzetközi dokumentumokban gyakran előforduló „családtervezés” kifejezés nagy aggodalmat vált ki a Szentszék részéről. A családtervezésbe ugyanis gyakran beleértik az abortuszt és más olyan módszereket is, amelyek nem állnak összhangban a természetjoggal, amely józan észként is ismert – zárta felszólalását Peter Turkson bíboros.
Vatikáni Rádió/Magyar Kuír