XVI. Benedek pápa beszéde Románia új szentszéki nagykövetéhez

Nyomtatás

ImageA Szentatya október 21-én fogadta Bogdan Tătaru-Cazabant, Románia újonnan kinevezett szentszéki nagykövetét. Az audiencia során beszélt Románia a rezsim bukását követő helyzetéről, a vallási gyökerekről, az egyház és az állam párbeszédéről és a katolikus-ortodox párbeszédről.

Húsz évvel ezelőtt Románia elhatározta, hogy új korszakot kezd történelmében. A totalitárius ideológia elnyomásának hosszú évei azonban mély sebeket hagytak az emberek gondolkodásmódjában, a politikai és gazdasági életben. Az ország uniós csatlakozása szintén fontos állomást jelentett a valódi demokratizálódás folyamatában – állapította meg XVI. Benedek.
Románia egy több népből álló mozaik – fogalmazott a Szentatya. E sokféleséget lehet ugyan a nemzeti egység akadályának tekinteni, de úgy is fel lehet fogni, mint gazdagságot. A kommunizmus által hagyott örökség kezelése nehéz feladat a társadalom széthullása miatt. A valódi értékeket hamis elméletekkel homályosították el az állam érdekeinek megfelelően. Az újjáépítés folyamatában az első hely a családot illeti. A család és a nevelés legyen a kiindulási pont a szegénység leküzdéséhez, valamint járuljon hozzá az egyének, a kisebbségek, az élet tiszteletben tartásához – buzdított Benedek pápa.
Románia gazdag vallási hagyományokkal rendelkezik, amelyeket szintén megsebeztek a sötét évtizedek. Még nem minden seb gyógyult be ezek közül. A múltból örökölt igazságtalanságok felszámolása során nem szabad félni az igazságtól. Egyrészt fontos, hogy az állam és a vallási vezetők hiteles párbeszédet folytassanak egymással, másrészt hogy mindnyájan segítsék elő az országban jelenlévő különböző vallási közösségek közötti harmonikus kapcsolatokat.
A pápa emlékeztetett rá, hogy Románia és a Szentszék húsz évvel ezelőtt létesítettek újra diplomáciai kapcsolatokat. Az ország, uniós csatlakozását megelőzően, új istentiszteleti törvényt fogadott el. Ajánlatos lenne, ha az 1998-ban az állam és az egyház között létrehozott vegyes bizottság ismét folytatná munkáját – állapította meg a Szentatya.
XVI. Benedek felidézte elődje, II. János Pál történelmi jelentőségű romániai látogatását, amely sok gyümölcsöt termett. Ez volt az első alkalom, hogy Péter utóda egy nagy többségében ortodox nemzetet keresett fel. A katolikusok és ortodoxok továbbra is folytassanak párbeszédet szeretetben és igazságban, mozdítsanak elő közös kezdeményezéseket – buzdított a Szentatya. Ez az egység kovászaként hat egész Európa számára.
ImageBogdan Tătaru-Cazaban a pápához intézett köszöntésében megállapította: Romániában a nagy többség ortodox hagyományai mellett jelen van a római katolikus egyház és a görög katolikusok öröksége, amely alapvetően hozzájárul az ország szellemi és kulturális gazdagságához. Románia bizánci és latin hagyományaival a párbeszéd, az egyházak közötti testvériség kiváltságos helye, védelmezi az Európa alapjait képező fontos értékeket.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír