Hibáiból tanuló kanadai mester érkezik a Csíkszeredai Sportklubhoz

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_tommcc443_b.jpgNagyszerű!! Büszke vagyok népemre, mert a sok sok megnyert kupa ellenére is lám alázattal tanulni akar a nála jobbaktól!! 

Tisztelettel meghajtom a fejem a csapat előtt, 

Csaba t.  
Az 56 éves kanadai Tom McCarthy lett a Csíkszeredai Sportklub felnőtt férfi jégkorongcsapatának vezetőedzője – jelentették be hétfő késő este a klub közösségi oldalán.
Az új szakember videoüzenetében abbéli reményének adott hangot, hogy tizenöt éves edzői és csaknem egy évtizedes, NHL-játékosként szerzett tapasztalattal a háta mögött tovább tudja építeni a csíki hagyományokat, és – egységbe kovácsolva a közösséget – további sikereket élhetnek majd meg. A közösségi oldalon közöltek alapján pénteken érkezik meg Romániába, hogy átvegye a hargitai megyeszékhely jégcsarnokában készülő alakulat irányítását.
McCarthy alig 18 éves volt, amikor az észak-amerikai profiliga (NHL) 1979-es draftingjának első körében – a tizedik helyen – kiválasztotta őt a Minnesota North Stars, amelynek hét évig volt a támadója. Két évet hokizott a Boston Bruins együttesében, aktív pályafutását Európában, az olaszországi Asiagóban fejezte be. Kétszer is játszott Stanley-kupa-döntőt, ám sajnálatára egyszer sem sikerült azt megnyernie. Sikeres pályafutásának egy sérülés vetett véget, majd drogcsempész ismerősei miatt a „mennyből a pokolba” tévelyedett: 1994-ben marihuána szállítása miatt négy év börtönre ítélték az Amerikai Egyesült Államokban.
Szerencsésnek tartja viszont magát, hogy kapott egy újabb esélyt az élettől, és szabadulása óta már generációk sorát nevelte fel edzőként. Egy, a CBS televíziónak adott interjújában rámutatott, hogy a magas szintű játékosok számára veszélyt jelent, ha egyik napról a másikra abba kell hagyniuk az aktív sportolást. „Jöhet a hiányérzet, a depresszió. Próbálom arra tanítani a fiatalokat, hogy a lét nem ér véget, amikor abbahagyod, és nem minden az, hogy játszol, de amíg azt teszed, élvezd és adj bele mindent, mert sosem tudhatod, hogy mikor ér véget: egy bodycheck, és vége mindennek. Mindig legyen egy B terved, ami az élethez köt” – nyilatkozta McCarthy.
Saját, fiatalkori hibáiból tanulva most edzői filozófiájának alapja, hogy ne csak jégkorongozókat, hanem embereket is neveljen. „Mindnyájunknak vannak rossz időszakai, követünk el hibákat. A lényeg, hogyan verekedjük ezen át magunkat és mi az, amit tanulunk belőle” – vallja.
www.szekelyhon.ro