Példa és rege, Imre, szent alázat édes gyermeke

Nyomtatás

ImageAz elmúlt hétvégén, kilencedik helyszínként városunkban tartották a Szent Imre Millenniumi Emlékév kiemelt rendezvénysorozatát. A magyar ifjúság védőszentjének 1000. születésnapja egész évi ünneplésének részeként szombaton a városháza Szent István termében helytörténeti konferencián életéről, kultuszáról tartottak előadásokat jeles történészek, kutatók.  Ugyanakkor megismerkedhettek az Árpád-házi királyfi nevét viselő települések emlékőrzésével is a résztvevők. Az előadások között és zárásképpen korabeli himnuszokat és verseket adtak elő az ünnepelt szentről a Tamási Áron Gimnázium XI. E, katolikus osztályának diákjai, Rózsa Imre kántor vezetésével.

Vasárnap nagyszámú résztvevővel a Szent Miklós-hegyi plébániatemplomban Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános szentmisét celebrált.  Szentbeszédében lelkesítően kifejtette: megifjodni vágyó magyar nemzetünk maradandóan emlékszik a liliomos királyfi életpéldájára. Imre herceg kérdése az Úrhoz örök kérdés: add tudtomra, tőlem mit kérsz. És példája nyomatékosítja: boldog az az ember, akiben idejében tudatosodik életállapota szerinti feladata, küldetése. Örök eszmény Szent Imre: megmutatja mit jelent a hűség, odaadás, helytállás, kitartás magyarságban, kereszténységben – útravaló holnapra is nemzetünknek. A Musica Sacra Vegyeskar énekével gazdagította az ünnepélyes liturgikus emlékidézést.
Körmenetben vonultak az ünneplők a Szent Imre zászlók alatt az Iskola, Rózsa és Szentimre utca találkozásánál felállított, Lantos Györgyi magyarországi szobrászművész által készített bronz mellszoborhoz, amely a Lakiteleki Népfőiskola és a Polgári Magyarországért Alapítvány ajándéka a Liliomos Herceg-emlékezetű településeknek, közte városunknak is az Emlékévben.
Szász Jenő Polgármester és Lezsák Sándor a Millenniumi Emlékbizottság elnöke leplezte le a szobrot, majd Mátyás Károly főesperes-plébános megáldotta. Szász Jenő felidézte Szentimrefalva múltját. Az 1000 évet átívelő intelmek időszerűsége a megmaradás záloga, székelységben-magyarságban. Lezsák Sándor pillantásával kísérve mondta: Csaba királyfi népét köszönti az újjászülető történelmi hazában a születendő haza tündöklő csillaga. A történelmi csillagösvényes zarándokút helyi állomásán felidézte a nyolc másik Szent Imre település állomásait. Huszonnégy év múlva, Imre herceg halálának 1000 évfordulóján milyen hazában, milyen székelyudvarhelyiek fognak emlékezni? Reményeiben múltunk erős gyökeréből megalkuvás nélküli nemzetet erősít, fog egybe az Imre-eszményt jelenítő bronzarc, mint emlék: figyelmeztető és fegyelmező jelenvalóságával.
Szász Jenő polgármester Tiszteletbeli Székely címet adományozott a Millenniumi Év megálmodója, kivitelezője, Lezsák Sándor számára.
A Szent Imre zászlóra a nevét viselő települések képviselői emlékszalagot helyeztek el.
Sok virág és koszorú került az új szobor talapzatához. De a szentimrefalviak meghatódottsága átragadt az ünneplő sokaságra, és beírta a felemelő ünnep méltóságát párás férfiszemekbe is.

Molnár Melinda – Udvarhelyi Híradó

 

Image