Film a Szent László-herma titkairól

Nyomtatás

ImageA Szent László-herma titkai című film premierjét tartották a Győri Egyházmegyei Kincstárban a Szakrális Művészetek Hete program keretében.

 

 

A dokumentumfilm a szent király koponyaereklyéjét őrző tartó restaurálási munkáit mutatja be - mondta el a vetítés alkalmából a film elkészítéséhez anyagi támogatást nyújtó Sikeres Győrért Társaság Egyesület elnöke.

Rechnitzer János közölte: a 300 példányban sokszorosított filmet felajánlják az iskoláknak, hogy az oktatásban közkinccsé tehessék. A három órás nyersanyagból húsz perces összefoglalót szerkesztettek, amely a restaurálás legérdekesebb részleteit öleli fel szakavatott kísérő szöveggel.
A hermát így, szétszerelt állapotban még senki sem látta. A restaurálás nagyszerű munkáját Varga Péter nemzetközileg elismert szakember végezte - mondta az elnök. A Szent László-herma, az európai gótikus ötvösművészet remeke megújulva, teljes szépségében látható a Győri Bazilika Héderváry kápolnájában - mondta Kiss Tamás, a kincstár igazgatója.
A 600 évvel ezelőtt készült mellszobor alakú ereklyetartónak 400 éve Győr ad otthont. Váradról Náprági Demeter erdélyi püspök hozta magával, amikor 1607-ben győri püspökké nevezték ki. A Győrött őrzött herma a váradi székesegyház 1406-os leégése után készült a tűzben sértetlen maradt koponyaereklye számára, a 12. századból való ereklyetartó ugyanis a tűzben megsemmisült.

(Múlt-kor/MTI)

 

Image