A keresztről nevezett szent Terezia Benedikta szűz, vértanú (Edit Stein) Európa társvédőszentje.

Nyomtatás

ImageSzeressétek egymást, amint én szerettelek titeket! Talán a legnehezebb kérés Jézustól. Nehezebb, mint ellenségeink szeretete, nehezebbnek tűni,, mint ellenségeinknek való megbocsátás, mert az idő segítségünkre van, és lassacskán elfelejtjük a sérelmeket. De hogyan lehetnénk képesek arra, hogy olyan önfeláldozóan szeressünk mindenkit, ahogyan Ő tette. Ha minden nap egy kicsit jobban szeretünk, akkor egyre közelebb kerülünk a kérés teljesítéséhez. Minden világrekordot meg lehet dönteni. Lehet még jobban szeretni. (Adorémusz 2004)

 

A XX. Század kimagasló szentjei közé tartozik Edit Stein. Vértanúsága Isten iránti szeretetről tesz tanúságot. Isten útját járjuk, megtapasztalhatjuk, hogy kiválasztott és vezet minket, és ezért nem veszítjük el bizalmukat.

1891-ben született Breslauban, zsidó szülők tizenegyedik gyermekeként. Nagy érdeklődéssel fordult a filozófia felé, és állandó kapcsolatot tartott fenn korának jeles képviselőivel. (Husserl) Nagy hatással volt rá Avillai szent Teréz önéletrajza, és a kereszténységgel való számos találkozás hatására 1922 január 1-én megkeresztelkedik. Bár ekkor szeretett volna a Kármelbe lépni, de a tanítás és oktatás lett a feladata. Vágya csak 1933-ban teljesült, és Köln városának monostorába lépett be, ahol folyamatosan tette le a fogadalmait, 1938-ban az örök fogadalmat. Tudományos munkát végezhetett, és a lelki élet nagyjainak írásait tanulmányozta. keresztes szent János születésének 400. évfordulójára írt még egy cikket. 1942 augusztus 5-én, több nővérrel együtt a Gestapo elhurcolta és augusztus 9-én az Auschwitz-i haláltáborban fejezte be életét. Boldoggá avatása Kölnben 1987 május 1-én, szentté avatása 1998 október 11-én, Rómában, a szent Péter téren történt.
www.plebania.net