Gillemot Ferenc

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_GillemotFerenc1.jpg100 év távlatából is megható, hogy ez a csodálatos, nagyszerű ember önként eljött Erdélyért küzdeni! és életét áldozta a petrozsényi csatában! Tiszteletére Gillemot Ferenc kupát hirdetünk az V-VIII osztályos gyerekek között, melyre várjuk a csapatok jelentkezését! A mérkőzések a Petrozsényi Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ tornatermében lesznek, 2016. október 29-én.

A meccsek előtt délelőtt bemelegítésként elmegyünk a közeli katonatemetőbe, ahova az 1916. novemberében elesett bajtársai, és a csatában meghalt román katonák is el vannak  temetve! Szeretnénk a sírkerteket megtisztítani, és imádságos szeretettel az áldott békéért imádkozni, hogy a kárpátmedencében a nemzetek soha ne törjenek egymásra fegyverrel!
Szeretettel,
Csaba t. 
Gillemot Ferenc (1875. Budapest, Magyarország – 1916. Petrozsény, Magyarország – ma Románia)
A magyar labdarúgó válogatott első szövetségi kapitánya sportolóként számos sportágban kiváló eredményekkel büszkélkedhetett. Kerékpárosként kétszer nyerte meg a Budapest-Siófok versenyt, atlétikában sokszoros bajnok lett. A Pannonia klub vezérevezőse volt, majd a Duna Budapesti Evezős Klub versenyzőjeként, edzőjeként tevékenykedett. Ezek mellett versenyszerűen birkózott, úszott, öklözött. Labdarúgóként tagja volt az első magyar bajnokcsapatnak, a BTC-nek. Elsők között vállalt labdarúgó mérkőzéseken játékvezetést, és miután ezt hivatásszerűen is űzte, az 1905-ben kiadott MLSZ profi szabályzat szerint játékosként is hivatásszerűen játszónak minősült – így lett a honi pályák első profi futballistája.
Edzőként a szakma úttörője volt. Angol mintára megszámozta csapata játékosait, hogy jobban nyomon követhesse mozgásukat a pályán. A MAC csapatánál dolgozva az első hivatásos labdarúgó edzőként emlékezhetünk rá. Az induló nemzetközi mérkőzéssorozatok idején először válogató bizottságok (még korábban kiküldöttek tanácsa) állították össze a nemzeti csapatot. A rendszeressé váló találkozók azonban  nehézkessé tették a csapatösszeállítás ezen módját, így a vitákat elkerülendő a legképzettebbnek gondolt szakembert bízta meg a szövetség a kapitányi feladat ellátásával. 1902-től két éven át ezt a posztot a sokoldalú és alaposan képzett Gillemot Ferenc töltötte be.
Sportolói életműve mellett a magyar sportújságírás egyik megteremtője volt, egyaránt publikált a Sport-Világ, a Pesti Hírlap, a Nemzeti Sport és az Est hasábjain. Saját lapot alapított Tribün címen, és vendégként az osztrák Allgemeine Sportzeitung is foglalkoztatta.
Az első világháborúban a román betöréskor önként jelentkezett a petrozsényi harctérre, ahol az ott küzdő bányászzászlóalj tagjaként társaival együtt életét vesztette. 1917-ben a Kerepesi úti temetőben helyezték örök nyugalomra.