Őrizetbe vették a Maros megyei főtanfelügyelőt – Érintett lehet a katolikus iskola

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_1478205106_9124.jpgImádkozzunk, hogy a marosvásárhelyi magyar iskola zavartalanul működhessen a gyermekeink érdekében!!

Bízunk Isten gondviselő jóságában!! 

Szeretettel, 

Csaba t. 
Ügyészségi források szerint többek között a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium létrehozásával kapcsolatosan hallgatta ki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Ştefan Someşan Maros megyei főtanfelügyelőt, akit csütörtökön este 24 órára őrizetbe vettek, és kezdeményezték 30 napos előzetes letartóztatását – számol be Pap Melinda a kronika.ro-n.
Az intézményvezetőt csütörtökön kísérték be kihallgatásra a korrupcióellenes ügyészek, nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek ügyészségi források. Ezek szerint a főtanfelügyelő ellen több ügyben is vizsgálat zajlik, ezek egyike a marosvásárhelyi iskola létrehozása. Ügyészségi források szerint Someşannak többek között azt róják fel, feltételezhetően hamis dokumentumokkal hozzájárult ahhoz, hogy az újonnan létrehozott tanintézet osztálytermeket vegyen el az Unirea Főgimnáziumtól. Ugyanezen források szerint a főtanfelügyelőt azzal is gyanúsítják, hogy jogosulatlan jutott különböző javakhoz a pedagógusi és igazgatói versenyvizsgák során. Az ügyben a tanfelügyelőség más alkalmazottai is érintettek.
A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében még 2015-ben indított vizsgálatot az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi területi irodája. A korrupcióellenes ügyészek azt vizsgálták, jogszerűen szolgáltatta-e vissza az állam a római katolikus egyháznak az épületet, amelyben az egyik legrangosabb marosvásárhelyi iskola, az Unirea gimnázium is működik. Sajtóinformációk szerint az ügyészség a magyarellenességéről ismert Dan Tanasă blogger feljelentése alapján indított nyomozást hivatali visszaélés ügyében.
Az impozáns épületet 2004-ben szolgáltatták vissza az egyháznak, a restitúciós határozatot a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal bíróságon támadta meg, de elveszítette a pert. Az ügyben a legfelső bíróság hozott végleges, az egyháznak kedvező döntést. A katolikus oktatás 2004-ben a Bolyai Farkas Gimnázium termeiben indult be Marosvásárhelyen. Az önkormányzat 2014 júliusában járult hozzá a római katolikus gimnázium létrehozásához, az intézmény a 2015–2016-os tanév elejétől költözhetett be az egyházi épületbe, amelyet az Unirea főgimnáziummal oszt meg, de az idei tanév elején a két tanintézet között vita alakult ki az osztálytermek elosztásáról – írja a kronika.ro.
www.erdely.ma